Алонсо е сигурен, че Астън Мартин няма да повтори срива от 2023 година

Отборът на Астън Мартин бе приятната изненада в първата половина на сезон 2023 във Формула 1, когато Фернандо Алонсо често се бореше в челото на класирането и дори записа шест подиума в първите осем старта.

В течение на годината обаче екипът от Силвърстоун бе изпреварен постепенно от Ферари, Мерцедес и Макларън, за да завърши на петото място в шампионата при конструкторите. Това изоставане се дължеше на недостатъчно ефиктивни подобрения, които бяха въведени по AMR23.

Алонсо се оплака от липсата на достатъчно предсезонни тестове във Формула 1
Алонсо се оплака от липсата на достатъчно предсезонни тестове във Формула 1

В навечерието на единствения тридневен тест преди началото на сезон 2024 двукратният световен шампион Алонсо заяви, че в Астън Мартин са идентифицирали грешките, които бяха допуснати през миналата година и те са били отстранени при създаването на AMR24. Той също така заяви, че не очаква тимът да допусна същите грешки при развитието на колата по време на предстоящия сезон, който стартира следващата седмица с Гран При на Бахрейн.

„Уверен съм, ако не бях, нямаше да мога да спя през последните два месеца. Но ние направихме много експерименти и много промени, за да разберем грешките, които допуснахме и да намерим посоката, в която трябва да поемем с новата кола. Ние научихме много неща и възнамеряваме да подобрим да коригираме слабостите, които видяхме в развитието на колата миналата година. Тогава тръгнахме в грешна посока, но го разбрахме твърде късно.

„Надявам се, че наученото в трудните моменти през миналата година ще ни помогне през тази. Мисля, че направихме добра крачка напред през зимата, може би не толкова голяма, колкото миналата година, защото тогава като цяло базата за сравнение беше много слаба. Но сега базата е по-силна, което е разбираемо“, обясни Алонсо.

Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!
Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!
Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти