Александър Везенков: Не съм толкова ужасен в защита, опитвам се да науча силните страни на играчите

Крилото на Сакраменто Кингс Александър Везенков говори пред репортерите след последната тренировка на своя тим преди двубоя срещу Финикс Сънс утре сутрин. Българският национал сподели, че отборът му трябва да се подобри в защита, след като в последните си четири мача допусна поне 117 точки в коша си, включително и в елиминационния двубой срещу Ню Орлиънс от In-Season турнира, загубен със 117:127.

“Чувството в последния ни мач в In Season турнира беше различно, защото знаехме, че всичко се решава в един мач. Груповата фаза беше като редовния сезон - имаш мачовe, в които се гледа върху точковата разлика. Мачовете бяха едни и същи, подготовката също. В последния мач от елиминационната фаза обаче не се представихме добре и затова сега се намираме тук, а не във Вегас.

Финикс разполага с някои от най-талантливите състезатели в НБА. Има двама от най-добрите играчи в лигата. Те също се намират в труден момент, защото не успяха да се класират за Финалната четворка. Такава загуба те кара да промениш мислите си веднага. Имахме две добри тренировки и сега трябва да спечелим този мач.

Трудно е да победиш, когато допуснеш около 125 точки в един мач. Трябва да се върнем на правилния път, да играем по-здраво и да се подобрим в нещата, в които досега не сме. Опитвам се да играя защита. Не съм толкова ужасен в тази фаза на играта, но се опитвам да науча силните страни на играчите и да свикна с темпото на лигата. Освен индивидуална, защитата е и отборна. Всеки трябва да помага на своя съотборник. В последните три мача не правим основните неща, които трябва да правим.

Ди’Аарън Фокс играе по страхотен начин, вече два пъти е най-добрия играч на Западната конференция този сезон. Той и Домас са от Ол-Стар ниво, така че ние знаем какво ще ни донасят те всяка вечер. Въпросът е останалите да им помагам и да вървим в правилната посока заедно. Фокс е в залата всеки ден, дори и в почивните си. Това е начинът, по който да станеш велик играч.

Трябва винаги да знаеш какво може да направи твоя съперник. Затова имаш и помощ от скаутите. Първо трябва да си готов психически, а след това и физически. Опитвам се да давам всичко от себе си и мисля, че с всеки мач се подобрявам.

Моята приятелка дойде тук замалко, приятелите ми са тук, семейството ми ще се върне скоро. Трудно е заради часовата разлика и всичко останало. Радвам се, че тук всичко е страхотно и съм щастлив от това.

Везенков с поразяваща стрелба на тренировка на Кингс
Везенков с поразяваща стрелба на тренировка на Кингс

На първо място аз съм стрелец и е нормално защитата да се опита да отнеме това качество от мен. Затова се опитвам да стрелям бързо. На тренировките взимам такива стрелби, каквито бих стрелял на мач, а не такива в бавно и спокойно темпо”, заяви Везенков.

Последвайте каналите ни в:

Още от Баскетбол

Виж всички