Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

Гледай на живо

Левски ще се опита да се върне към победите, след като отпадна за Купата на България - "efbet Лига live" на живо със съставите

Грозни сцени на юношески мач! Фенове на Локо (Пд) удрят шесткратен шампион на България

Срещата между отборите на Локомотив (Пловдив) и Хебър (Пазарджик) от елитната юношеска група до 16 години е завършила с масов бой и пострадали, а сред потърпевшите е бил и бившият национал на България и шесткратният шампион на страната с Лудогорец Йордан Минев. Бившият защитник на Ботев (Пловдив) и ЦСКА в момента е старши треньор в ДЮШ на пазарджишкия клуб, като по време на скандала след срещата е ударен от фен на "черно-белите". Самият двубой се е състоял на 24 септември от 13:30 ч. на едно от помощните игрища на стадион "Локомотив" и е завършил с победа на пловдивчани с 4:1. Резултатът е бил 1:1 до 71-ата минута, след което юношите на "смърфовете" отбелязват три попадения за по-малко от десет минути. След края на мача се стига до изключително грозни сцени, при които родители влизат в ръкопашен бой. Един от родителите, дошли от Пазарджик, е свален на земята и ритан от няколко привърженици на Локомотив в главата, както се вижда на видеото на колегите от Трафикнюз

На същото става ясно, че треньорът Йордан Минев получава шамар в лицето и още един удар в главата, преди Илко Пиргов да се намеси. Не е ясно все още какво е описал в своя доклад делегатът Огнян Златков.

Медията ни опита да разнищи причините за случилото се, които са разнопосочни. От щаба на Хебър и Данчо Минев отказаха да коментират на този етап случая пред медиите. Родители на децата в школата на Хебър твърдят, че са получили информация, че спортният директор на "смърфовете" Илко Пиргов е организатор на грозните сцени. Според нея бившият вратар се обадил на фен, за да успокои по-агресивните родители на гостите, които недоволствали от рефера Райко Чакъров, но накрая се стигнало до заплахи какво ще се случи след срещата. Веднага след последния съдийски сигнал шест-седем човека наобиколи въпросния баща и станало меле, в което се включил и Минев, за да го защити. Включили се още десетина фенове на Локо, които по това време си празнували на кафенето до стадиона. Всичко това става и пред погледа и на шефа на школата на "смърфовете" Димитър Палазов.

От Локомотив споделиха за нашата медия, че пък провокацията е дошла от родител на дете от тима на Хебър, който през цялото време обиждал футболистите на пловдивчани, както и главния съдия на срещата. Потърсихме спортния директор на Локомотив Илко Пиргов за неговата гледна точка и коментар на слуховете, че по някакъв начин е участвал в организирането на боя след мача. “Вие как си представяте спортен директор да организира бой между родители? Звучи абсурдно. Идвам последен от игрището и виждам, че става саморазправа. Не беше меле, защото нямаше 200 души. Тичах на спринт, за да спра това нещо. Късмет, че бях там. Намесих се и за три минути всичко приключи. Кой има ползва от това нещо? Защо ми е да организирам бой на "Лаута“? Това е абсурдно нещо“, бяха думите на Илко Пиргов пред Sportal.bg.

По-късно бе пусната официална позиция по случая от страна на Локомотив (Пловдив), в която има и видео, където родител на дете от Хебър реагира остро към отсъждания на рефера. От ръководството на Локомотив потвърждават за грозните сцени, че е имало ръкопашна схватка и обявиха, че треньорът на гостите Йордан Минев също провокирал словесно феновете.

Текстът на декларацията на Локовотив (Пловдив) без редакторска намеса:

Уважаеми привърженици, 

През изминалата неделя се състоя пореден кръг на Елитната група до 16 години. На “Лаута” Локомотив победи заслужено Хебър с 4:1. Но, за съжаление, не с това ще се запомни срещата. 

По време на всичките 90 минути определени родители (фенове) на Хебър не спираха да викат нецивилизовано при почти всяко отсъждане на съдията, без значение дали е вярно или грешно. Впечатление правеше един конкретен човек, който в хода на мача отправяше обидни епитети както към главния съдия, така и към юношите на Локомотив! Недопустимо! В тази връзка той на няколко пъти влизаше в словесен конфликт с родители на домакините, не обръщаше внимание и на забележките на охраната. 

След срещата, до входа на спортния комплекс, му е зададен въпрос защо е обиждал децата на Локомотив от наш фен, присъствал на мача. Въпросният изригва с обиди и словесни провокации, а според свидетели на случката същото е сторил и Йордан Минев, треньор на Хебър U16. Скандалът прераства в ръкопашна схватка, като в нея се включват и хора, които седят на барчетата в комплекса. В крайна сметка има двама пострадали, главният виновник за всичко се скрива в автобуса на гостите. 

Подмолни действия има и дни след срещата, като определени хора от Хебър са разпространявали информацията, че не кой да е, а именно спортният директор Илко Пиргов, който беше зрител на мача, е организирал този бой! Абсурдно! 

Уважаеми родители, Вие сте тези, които трябва да бъдете за пример на своите деца! Дръжте се културно и уважително по време на мачовете на своите деца! Футболът е просто игра, а не война! 

Прилагаме видео (18+) с кратки, но показателни моменти от мача, като ще чуете за какво става въпрос. В първите секунди на клипа се чуват и закани и обиди към едно от нашите деца.

Най-тъжното е, че тези сцени не спират да се случват по родните футболни терени, а ние искаме да развиваме български футболисти, треньори и родният футбол да върви нагоре. Нещо подобно не може да се случи, докато всеки един родител, фен, треньор или ръководител, който си го позволява, не спре да мисли, че безнаказано може да раздава правосъдие под път и над път заради футболен мач, независимо дали е професионален, или аматьорски.

Да се бие родител пред децата? Някой дава ли си сметка от тези удари в главата, какви травми могат да се получат или че това може да има фатален край. Как рефлектира тази гледка на децата, на един или друг отбор, а да не говорим за травмата на детето, чийто родител е така унижаван и бит пред толкова хора. Родител пък да не спира да псува деца или съдия, а после да иска синът му да е възпитан?

Родителите трябва да знаят, че са първите, които дават пример и трябва да възпитават. Веднага след това става въпрос за треньорите, които преди да учат децата, как да спират, подават и ритат топката, трябва да бъдат възпитатели.

Да не говорим за клетите ни професионални футболни клубове, които продължават да не могат да направят една нормална организация за дадена футболна среща, независимо дали е на професионално, или аматьорско ниво и непрекъснато да ставаме свидетели на футболни мачове от всякакви нива. Част от феновете на големите ни клубове пък да престанат да си правят каквото искат и да си избиват комплексите с агресията заради словесни реплики или за даден мач, който принципно трябва да бъде спектакъл и място за забавления.

На "Лаута" трябва да се гордеят, че имат отбор, който за първи път в историята си след 11-ия кръг е на върха и няма поражение. Новият стадион на повече от 50% е готов, професионалист пое ръководството в лицето на Павел Колев, който се опитва да налага европейски стандарт и затова тази малка част от привържениците, която е замесена в грозните сцени, трябва да престане да се забърква подобни грозни сцени, които уронват престижа на клуба, който определено не иска да има провинциално и аматьорско мислене на нито едно ниво. А феновете са основна част за пловдивското Локо.

Няколко часа по-късно Хебър (Пазарджик) също излезе с официална позиция, която също публикуваме без редакторска намеса:

ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ НА ФК ХЕБЪР 1918 

Относно: Скандалната среща от елитната юношеска група до 16 години между отборите на Локомотив (Пловдив) и Хебър (Пазарджик), завършила с масов бой и пострадали, сред които и бившият национал на България и шесткратен шампион на страната Йордан Минев, понастоящем треньор на Хебър U16. 

Уважаеми приятели на футболната игра, 

Преди всичко ръководството на ФК Хебър държи да отбележи, че намира за недопустимо всичко, случило се след края на футболната среща между отборите на Локомотив U16(Пловдив) и Хебър U16(Пазарджик). 

Като клуб с вече 105-годишна история, Хебър никога не е толерирал насилието по терените и около тях, а и въобще в обществото. Със сигурност не би го направил и в бъдеще. 

На първо място следва да подчертаем, че по всички писани и неписани Наредби и Правилници на БФС, пълната отговорност за провеждане на всеки футболен мач, включително и в разписания времеви толеранс след края на срещата, носи отборът-домакин. 

Именно той трябва да създаде необходимата организация за нормалното започване, провеждане и завършване на конкретната среща, независимо от нивото на възрастовата група и характерът на футбола – професионален или аматьорски. 

В светлината на това, ФК Хебър отхвърля категорично обвиненията в официалната позицията на ПФК Локомотив(Пловдив), особено в контекста за подстрекаването към случилите си грозни сцени. Съгласни сме, че „футболът е просто игра, а не война!” и винаги така трябва да бъде. Също така сме съгласни, че родителите са първите, които дават пример и трябва да възпитават. Веднага след тях идва и ролята на треньорите, които преди да учат децата, как да спират, подават и ритат топката, трябва да бъдат възпитатели. 

Намираме, че твърденията в позицията на ПФК Локомотив за реплики на пазарджишки фенове към съдията Райко Чакъров на срещата като пряка причина за последващите гаменски сцени, са меко казано несериозни и несъстоятелни. 

Тук въпросът може да се зададе и по друг начин – дори да е имало такива, на кой оспорван мач с присъствие на публика това може да се изключи? И трябва ли да това стане конкретен повод за саморазправа след мача? 

На следващо място държим да попитаме и за ролята на ръководните фактори от школата на ПФК Локомотив – директорът Димитър Палозов и спортният координатор Илко Пиргов и тяхното /без/ действие почти до края на недопустимите батални сцени. 

А те са недвусмислени – вижда се, че един от родителите, дошли от Пазарджик, е свален на земята и ритан от няколко привърженици на Локомотив в главата. Вижда се още, че треньорът Йордан Минев получава шамар в лицето и още един удар в главата, преди най-накрая Илко Пиргов да се намеси. 

В тази връзка очакваме да научим как точно е описал всичко това в своя доклад за срещата делегатът на БФС Огнян Златков и каква оценка е поставил за ръководството на двубоя на съдията Райко Чакъров. Истински вярваме и се надяваме за недопускане в бъдеще на подобни грозни сцени, особено в мачове на подрастващи, които са бъдещето на българския футбол и на обществото ни като цяло. 

Ръководство на ФК Хебър

Последвайте канала ни в

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти