Екип с оригиналната емблема получи внукът на един от основателите на Етър

Виолетов екип с оригиналната емблема на клуба от 1924 г. получи Руен Хаджиниколов - внук на един от основателите на Етър Никола Илиев. Етърци вече върнаха на екипите си оригиналната емблема в чест на стотния юбилей, като на гърба на фланелките пък е изписано "100 години: 1924-2024. Пазим историята!" 

Руен Хаджиниколов и до днес съхранява архива на Никола Илиев, в който е и самият оригинал на емблемата. Тя е рисувана през 1924 г. от самия Никола Илиев, става ясно от документите в него. В първия устав на Етър в чл. 59 е записано: "Официалният клубен знак е два концентрични черни кръга, от които външният по-дебел, а в средата славянската буква "Е". За първи път емблемата е публикувана през 1961 г. в книгата на Любен Кантарджиев, посветена на Етър.

Никола Илиев е един от главните инициатори за основаването на МСК (Младежки спортен клуб) през 1919 г., а през 1924 г. – и на Етър. В продължение на 10 години пази вратата на представителния отбор. Сам произвежда и първите футболни топки на тима. Основател и на първия баскетболен отбор в града, един от създателите и на първото филателно дружество във В. Търново. Благодарение на неговите спомени дължим огромна част от информацията за първите години на клуба. 

"В настоящия сезон отборът играе с първата емблема от 1924 г. на екипите си. Искахме с този жест да увековечим стогодишния юбилей, защото историята трябва да се помни и да се пази“, заяви председателят на Управителния съвет на Етър Деян Куздов. "Благодаря на ръководството на клуба и пожелавам успех на етърци. Като музеен работник продължавам в същия дух, пазя всичко, свързано с основаването на Етър, каза Руен Хаджиниколов и изяви готовност да предостави всички материали за експозиция през април 2024 г., когато тържествено ще бъде честван вековният юбилей на Етър.

Последвайте канала ни в

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти