Алонсо обясни избухването си по радиото

Алонсо обясни избухването си по радиото

Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо обясни избухванията си по радиото в хода на Гран При на Япония и както обикновено, допълни, че те са били извадени от контекста.

След ранния си първи бокс, когато Алонсо видя, че другите не бързат да спират, той обвини тима, че са го „хвърлили на лъвовете” с прибързаната смяна на гуми. На финала испанецът все пак завърши 8-и, но определено имаше надежди за нещо повече.

Другите му оплаквания бяха основно заради ниската максимална скорост на колата на правите – резултат от настройките на аеродинамичния пакет, с който кара той днес.

Леклер объркал Верстапен и Перес и си помислил, че ще се качи на подиума
Леклер объркал Верстапен и Перес и си помислил, че ще се качи на подиума

„Не мога да кажа, че съм бил ядосан по радиото – обясни след финала Алонсо. – Мисля, че това са класическите радио цитати, напълно извадени от контекста. Не знам какво биха казали другите пилоти, когато се озоват зад по-бавна кола на правят, отворят DRS-а и видят, че колата пред тях продължава да се отдалечава. Може би ще кажат, че са щастливи от това?”

Норис и Гасли с най-добрия старт днес
Норис и Гасли с най-добрия старт днес

Алонсо обаче обясни и как е била постигната промяната в представянето му на „Сузука”.

„Аз предпочитам да съм мотивиран, да изпреварвам тези, които са пред мен, но на пистата бях по-бавен, дори и с DRS – уточни Фернандо. – Затова поисках различна стратегия, спряхме пак в бокса и победихме тези, които бяха пред нас. Така го правим ние, побеждаваме всички на пистата, въпреки че феновете ще запомнят само обажданията ми по радиото.”

Алонсо призна, че спирането му в бокса в 12 обиколка е било изненада, тъй като се оказа, че от тима са искали Фернандо да покрие стратегията на Юки Цунода. А испанецът е имал по-амбициозни цели.

„Може би това беше грешка, анализите ще покажат – допълни испанецът. – Може би пак щяхме да сме осми на финала, така че нямаше кой знае колко да промени състезанието ни, ако бях направил по-дълга първа серия обиколки. Но бяхме бързи, по-бързи от очакваното, бях зад двете коли и пред Хамилтън в началото, като той не успяваше да ме притисне. След това всичко се промени.”

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти