Изхвърлиха Сошо от Лига 2

Изхвърлиха Сошо от Лига 2

Френският футболен клуб Сошо изпада по административен път от Лига 2 в третото ниво, след като китайските собственици от "Нънкин Груп", не можаха да осигурят нужното финансиране за покриване на професионалния лиценз за съответната група. 

Държавният директорат за управление и контрол (ДНСГ) – органът, който следи за финансовото състояние на отборите във Франция, обяви административното изпадане на отбора още миналия месец, въпреки 9-ото място в крайното класиране и с 10 точки повече от напускащите дивизията тимове. Отборът, който е традиционен за страната и един от основателите на Лигата, обжалва решението, но ДНСГ спечели и последната възможна инстанция. 

От клуба Сошо казаха, че "драстично са намалили" заплатите в клуба и са продали футболисти, за да съкратят разходите. Но все още се нуждаят от покритие от Нънкин Груп, за да покрият прогнозирания дефицит до 30 юни 2024-а година. Въпросната китайска компания обаче не е внесла нито едно евро по сметките. 

Като се има предвид каква е ситуацията на китайския пазар на имоти, която отново се влоши през второто тримесечие на 2023-а, Нънкин Груп не успя да генерира достатъчно приходи за да покрие прогнозираните дефицити. Така че клубът се яви на изслушването без въпросната финансова подкрепа. И решението на ДНСГ се потвърди – изпадане в третото ниво, Национал 1. Ръководството на Сошо споделя скръбта на всички привърженици и служители на клуба и съжалява за последствията от тази ситуация, се казва още в официално изявление на жълто-сините от регион Бургон-Френч Комте. Също така допълват, че в момента изготвят нов бюджет, който би трябвало да им позволи да играят в третата дивизия на френския футбол. 

“Нънкин Груп” не отговори на въпросите на агенция Ройтерс каква е причината за спирането на финансирането и как биха коментирали изваждането на отбора им. Клубът е основан преди почти век от френската автомобилна компания Пежо и те печелят титлата в най-високата дивизия през сезоните 1934/35 и 1937/38. Също така взимат Купата на френската лига през 2004-а. Последният им голям трофей дойде през 2007-а година, когато спечелиха Купата на Франция. Пежо продаде клуба през 2015-а година, вече във второто ниво. Оттогава собствеността премина от Ledus към Nenking Group, която официално придоби клуба през 2020-а година.

Последвайте канала ни в

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички