Ангел Русев: Този медал посвещавам на моето дете

Ангел Русев: Този медал посвещавам на моето дете

На връх Великден Ангел Русев донесе радостната новина за първи златен медал на Европейското първенство по вдигане на тежести в Ереван. Талантът от Русе в предизвикателна битка защити първото място от Тирана 2022 и спечели трета европейска титла. Изключително емоционална победа за 21-годишния Ангел Русев (до 55 кг), който въпреки че остана четвърти в изхвърлянето, безапелационно грабна златото в изтласкването с 141 кг и триумфира с 250-килограмов двубой (109;141).

В първото движение той започна по възможно най-убедителния начин със 103 кг, но сгреши на 108 кг. Третият опит в изхвърлянето, който той посвети на своя син, му донесе 4-тото място със 109 кг.

Непобедимият в изтласкването Ангел Русев ( до 55 кг) с лекота се справи с 135 кг, а вторият му опит със 141 кг му донесе абсолютен триумф в това движение и в двубоя (250 кг), като дори не се наложи да излиза трети път.

Ангел Русев с трета поредна европейска титла
Ангел Русев с трета поредна европейска титла

“Този медал посвещавам на моето дете. Беше трудна битка, но се справихме заедно с треньорите. Признателен съм на ръководството на федерацията в лицето на Ариф Маджид, благодаря за подкрепата на д-р Кирил Панайотов, на старши треньора Иван Иванов и най-вече на личния ми треньор Радослав Атанасов.“, това каза Ангел Русев минути след като спечели златото.

Министър Весела Лечева поздрави Ангел Русев за европейската титла
Министър Весела Лечева поздрави Ангел Русев за европейската титла

Среброто остана за грузинеца Рамини Шамилишвили с двубой от 249 кг (113 кг; 136 кг), а бронзът завоюва Валентин Янку от Румъния с резултат от 245 кг (109 кг; 136 кг).

Ангел Русев има зад гърба си четири европейски титли. Той е абсолютен европейски шампион от Тирана 2022 (Албания) и Москва 2021 (Русия), както и сребърен медалист от Батуми 2019 (Грузия).

Вторият българин в същата категория до 55 килограма и състезател на ТСК „Русе“ - Денис Данев се нареди на шесто място в класирането с 222 кг в двубоя - 96 кг в изхвърлянето и 126 кг в изтласкването.

Следвай ни:

Още от Други спортове

Виж всички