Формула 1 променя формата на спринтовите уикенди?

По информация на испанския журналист Алберт Фабрега организаторите на Формула 1 разглеждат възможността да променят формата на спринтовите уикенд още за Гран При на Азербайджан в края на април.

Както е известно в Баку ще се проведе първият от общо шест спринта във Формула 1 за 2023 година. Останалите къси състезания ще бъдат в Австрия, Белгия, Катар, САЩ и Бразилия.

Формула 1 официално потвърди домакините на 6-те спринта през 2023 година
Формула 1 официално потвърди домакините на 6-те спринта през 2023 година

От въвеждането на спринтовия формат в средата на 2021 година уикендите, в които имаше спринт, включваха една тренировка в петък сутринта преди следобед да се проведе и класическата квалификация, която определяше реда за стартиране за спринтовото състезание. Съботният ден започваше с една тренировка, в която тимовете правеха своите състезателни симулации преди провеждането и на спринтовата дистанция по-късно същия ден. Резултатите от тези спринт пък определяха и реда за стартиране за същинското състезание в неделя.

Сега от Формула 1 обмислят петъчната квалификация да определя реда за стартиране за неделния ден, а втората тренировка да бъде заменена от втора квалификация. Тя ще важи само за спринта, който на свой ред ще продължи да се провежда в съботния следобед, но няма да определя стартовата решетка за неделния ден.

Ако тази промяна бъде приета то това може да доведе до по-интересни спринтови състезания, в които пилотите да бъдат по-агресивни, тъй като до сега те не прекаляваха с агресията защото евентуален инцидент им костваше позиции на старта в неделя. Не е ясно дали се обсъжда промяна и в разпределението на точките, които ще се дават в спринтовите състезания, в които през миналата година първите осем получаваха точки.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти