Верстапен пред Хамилтън и Перес в първата тренировка в Австралия

Двукратният световен шампион Макс Верстапен оглави класирането в края на първата свободна тренировка преди третия кръг за сезон 2023 във Формула 1 – Гран При на Австралия.

Нидерландецът успя да постигне време от 1:18.790 с меките гуми на Пирели и бе с 0.433 секунди по-бърз от Люис Хамилтън, който също използва меките смеси в своя рекорден тур. Британецът обаче постигна най-доброто си време в самия край на сесията със сравнително нови сликове, докато Верстапен стори това по-рано, в своя девети тур със съответния комплект гуми.

Тройката в края на първия час за подготовка на „Албърт парк“ допълни съотборникът на Верстапен в Ред Бул Серхио Перес, който изостана с 0.503 от световния шампион. Мексиканецът обаче постигна най-доброто си време в рамките на първата тренировка с гумите медиум, след което направи опит и със софт, но така и не успя да подобри своя резултат.

Четвърти и пети в първата сесия за уикенда в Австралия се класираха Фернандо Алонсо и миналогодишният победител в Гран При на Австралия Шарл Леклер. Двамата изостанаха със съответно 0.527 и 0.588 от Верстапен, като и те заложиха на меките гуми в своите най-бързи обиколки.

В средата на сесията имаше доста случаи на пилоти, които се движеха бавно върху състезателната линия, проваляйки бързите обиколки на своите конкуренти. Оказа се, че тези инциденти са били предизвикани от проблем в GPS-системата на ФИА, което доведе и до спирането на тренировката за близо 10 минути, докато тази повреда бъде отстранена.

Самата сесия приключи няколко минутки по-рано от предвиденото, тъй като пилотът на Уилямс Логан Сарджънт спря на изхода от 11-я завой с технически проблеми. Колата на американецът бе извън рамките на трасето, но рейс контролът прецени, че тренировката трябва да бъде спряна с червени флагове, за да могат маршалите безопасно да отстранят повредения болид. Това предварително спиране на сесията лиши останалите пилоти от възможността да направят тренировъчен старт от стартовата решетка.

Малко преди Сарджънт да спре край пристата и да доведе тренировката до предварителен край лидерът в нея Верстапен изгуби контрол над своя автомобил и се завъртя на изхода от четвъртия завой. В средата на сесията и пилотът на Алфа Таури Юки Цунода се завъртя, но на първата крива. И двамата успяха да овладеят своите коли навреме, за да избегнат контакт с бетонните стени на пистата.

Втората свободна тренировка преди Гран При на Австралия, трети кръг за сезон 2023 във Формула 1, започва в 8:00 часа българско време. Очакванията са в хода на втория час за подготовка над „Албърт парк“ да превали, което може да доведе до по-малка активност от страна на отборите и пилотите.

Снимки: Imago

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти