Аржентинци пристигнаха на преговори за Пирин

Американската мениджърска агенция CRD Sport е готова да поеме футболен клуб „Пирин“ – Благоевград. Тя е същата, за която досегашният изпълнителен директор Велислав Елезов информира на 9 март местния парламент за напреднали преговори. Кметът на Благоевград Илко Стоянов вчера се е срещнал и разговарял с екип на компанията в кабинета си.

Лицензът на Пирин виси на косъм
Лицензът на Пирин виси на косъм

Кандидат-инвеститорите пристигнали с президента на „Пирин“ Станислав Манолев и техническия директор Петър Занев. Силният човек в US агенцията е адвокатът по спортно право Данило Монти, с него бил официалният представител на дружеството Ернан Банато, с екипа е имало и финансист. Основните преговарящи са аржентинци, Монти е с италиански паспорт, а Банато – с американски и живее в Маями.

Портфолиото на компанията включва футболисти на стойност 38 млн. долара. Основният им ресурс от играчи е в петия в света футболен пазар – Мексико, като амбицията на агенцията е да стъпи и в Европа. В разговора си с градоначалника те са декларирали готовност да поемат издръжката на мъжкия тим в Първа лига и да подобрят базите и условията.

Илко Стоянов е обяснил, че не е в правомощията на кмета на общината да взима такова решение еднолично, и е изискал предложението да се внесе писмено, за да се обсъди от феновете, спортната общественост и от местния парламент. Градоначалникът коментирал още, че направените преди дни промени в борда на директорите били необходимост, но ако се стигне до сключване на договор и те поемат клуба, ще са свободни да назначат свой екип. Той отбелязал, че процедурата може да се удължи до май-юни. Не са водени детайлни преговори с какъв процент евентуално да остане ОФК „Пирин“ в акционерното дружество – 10, 30 или 50%. Представителите на CRD Sport са заявили готовност веднага да подкрепят клуба и по този начин да „капарират“ дружеството. Кметът им предложил да внесе в ОбС предложението им със смисъла на предварително намерение и по него да се произнесат съветниците, което ще е обществена гаранция за кандидат-инвеститорите.

Ако представителите на американската мениджърска компания депозират писмено в рамките на 1-2 дни заявлението си, е много вероятно градоначалникът да го внесе като извънредна точка на предстоящата в петък сесия на ОбС – Благоевград.

Междувременно на 31 март изтича срокът за подаване на документи за лиценз за следващото първенство в професионалните групи, т.е. клубът има само 4 дни да ги депозира. Задължително условие обаче е футболният клуб да е изряден към НАП или да представи договор за разсрочено плащане на задълженията си. На практика в момента професионалният лиценз на „Пирин“ виси на косъм и зависи от добрата воля на служителите в клуба, които от 3 месеца и половина не са получавали заплати.


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти