Пилотите от MotoGP разкритикуваха организаторите на ГП на Португалия

Пилотите в MotoGP, предвождани от действащия световен шампион Франческо Баная, отправиха критика към организаторите на надпреварата за Гран При на Португалия, с която този уикенд стартира сезон 2023 в кралския клас.

Причина за недоволството на състезателите стана падането на Пол Еспаргаро в хода на втората тренировка на „Портимао“. Испанецът загуби контрол над своя мотоциклет в десетия завой, след което се претарколи няколко пъти в зоната за сигурност преди да се удари в стената от гуми. За лош късмет моторът на испанеца го последва и също се удари в гумената стена, но и в самия пилот.

Това наложи моменталното спиране на сесията с червен флаг, за да могат медиците да окажат нужната помощ на Еспаргаро в зоната за сигурност. В последствие той бе откаран до медицинския център на пистата, а след това и с хеликоптер до болницата във Фаро. Там бе остановено, че испанецът има фрактура на гръден прешлен, фрактура на челюстта и натъртване на белите дробове.

Пол Еспаргаро с фрактура на прешлен след падането си в Португалия вчера
Пол Еспаргаро с фрактура на прешлен след падането си в Португалия вчера

Това е третата по-голяма катастрофа на „Портимао“ за последните три години, след тези на Хорхе Мартин от 2021 година и на Фабио Ди Джанантонио на тестовете преди две седмици. След падането си през 2021 Мартин получи няколко фрактури на ръцете и краката и пропусна общо четири състезания. Преди две седмици пък Ди Джанантонио падна на седмия завой в първия ден на изпитания и получи сътресение, което не му позволи да кара във втория.

През миналата година след едно свое падане в тренировките Баная взе малко чакъл със себе си и го занесе в бокса на своя екип, за да го покаже по време на събирането на комисията по безопасността. Според световния шампион чакълът на „Портимао“ е твърде едър и това води до тези тежки последствия за пилотите след едни наглед безобидни падания.

MotoGP с нов отговорник по сигурността от 2023 година
MotoGP с нов отговорник по сигурността от 2023 година

„Първият червен флаг, няма какво да се каже за него, но вторият (след падането на Еспаргаро) можеше да бъде избегнат. Ако чакълът беше по-различен нямаше да има червен флаг. Беше тежка катастрофа, но не трябваше да е толкова голяма, тъй като когато той стигна до чакъла той започна да се ускорява, а не да намаля.

„Мисля, че там въздушните стени са твърде малки или изобщо ги няма. От четири години ние молим за подобряване на сигурността тук, тъй като още първия път, когато дойдохме тук (през 2020) моят отбор изпрати снимка на чакъла на отговорника по сигурността (тогава Франко Унчини), защото той беше твърде едър.

„Не е нормално. Миналата година когато взех малко чакъл в бокса след падането всички ми се смяха. Нищо не се беше променило преди падането на Ди Джанантонио, но вече беше късно, защото още след катастрофата на Мартин ясно се виждаше, че нещо не е наред“, каза ядосаният Баная.

Думите на световния шампион бяха подкрепени и от казаното от шесткратния световен първенец Марк Маркес, както и от това от шампиона за 2020 Жоан Мир.

„Те трябва да сложат въздушна стена там – каза Маркес – Мисля, че моторът му го удари. Така че за утре там трябва да има въздушна стена, не догодина, още утре.“

„Това, което се случи днес с Пол, надявам се той да е добре, не е за вярване, че там нямаше въздушна стена. Не е моя работа да мисля кои са опасните места на дадена писта. Хората, които отговарят за това трябва да знаят, че там няма достатъчно голяма зона за сигурност, не трябва да чакаме подобни инциденти да се случат, за да има промени. Съгласен съм с Марк, но като пилоти нашата работа е да караме моторите с 350 км/ч. Да, ние можем да изказваме мнението си за безопасността, но не това е нашата работа. Аз не мога да върша моята работа и едновременно с това да мисля за безопасността на пистите. В комисията по безопасността ние казваме какво мислим спрямо случилото се в петъка или предходните години. Но ние не можем да се фокусираме изцяло върху това. Когато видях как Пол удари стената и там нямаше въздушна стена аз бях изненадан“, бяха думите на Мир.

По-големият брат на Пол – Алейш Еспаргаро, който е един от най-гласовитите пилоти що се отнася до сигурността на състезателите този път не е толкова ядосан: „Ще имаме време да обвиняваме други, но сега аз се притеснявам за брат си.“

Снимки: Gettyimages | Снимки: MotoGP

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти