Мерцедес затрупва Хамилтън с пари

Мерцедес затрупва Хамилтън с пари

Новият договор на 7-кратния световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън с Мерцедес скоро ще е факт и сделката ще го изведе далеч преди всички негови колеги по приходи. Настоящият договор на Люис с тима е до края на 2023, но двете страни обявиха, че искат да продължат да работят заедно.

Според специализирания сайт Sportune, новият договор ще съдържа следните най-важни елементи: 49 милиона долара заплата на сезон и бонус от 27 милиона долара ако спечели световната титла. Новият договор на Хамилтън ще е за два сезона: 2024 и 2025.

От няколко години насам британецът е пилотът с най-голяма заплата във Формула 1, въпреки че настоящият световен шампион Макс Верстапен успя да се доближи, но сега Хамилтън отново ще се откъсне напред.

Хамилтън с по-голяма заплата от Верстапен
Хамилтън с по-голяма заплата от Верстапен

От преговорите изтече информация, че едно от основните изисквания на Хамилтън е било, Мерцедес да окаже сериозна подкрепа на фондацията на пилота Mission 44. Всяка година Хамилтън внася 9 милиона долара от приходите си в бюджета на фондацията, а сега с помощта на Мерцедес тази сума ще отскочи на 15 милиона долара.

Мерцедес: Не бързаме с договора на Хамилтън
Мерцедес: Не бързаме с договора на Хамилтън

Предполага се, че 2025 може да е последният сезон на Люис във Формула 1, тогава той ще навърши 40 години, но той и Мерцедес преговарят за нов 10-годишен ангажимент – пилотът да стане посланик на марката. Ако този контракт бъде сключен, той ще донесе на Хамилтън 27 милиона долара за 10 години.

Волф обясни за новия договор на Хамилтън
Волф обясни за новия договор на Хамилтън

За 2022 година Хамилтън се нареди на 5-о място във Великобритания сред хората, даряващи за благотворителни каузи. Списъкът се прави от неделното издание на вестник The Times и даренията на пилота са в размер на 20 милиона лири, което се равнява на 6,7% от това, което Хамилтън притежава.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти