Как Щайнер отказа на Ферари и взе Нико

Как Щайнер отказа на Ферари и взе Нико

Хаас осигури на Нико Хюлкенберг рестарт на кариерата му като титуляр във Формула 1. 35-годишният германец вече разказа как и кога е решил отново да се бори за място на стартовата решетка, но по-интересен е механизмът, по който в Хаас са решили да заложат на него и да не продължат договора на Мик Шумахер, който кара 2 години за тима.

Според вестник Corriere dello Sport, шефът на Хаас Гюнтер Щайнер първо е трябвало да проведе сериозна битка с Ферари, за да откаже пилотите, които са му предлагани от италианците. Той е решил да се откаже от Шумахер, който и без това вече не е част от академията за млади пилоти на Скудерията, но веднага след това от Маранело са му предложили Антонио Джовинацо и Роберт Шварцман. Като доставчик на задвижващи системи и партньор на Хаас, поне доскоро Ферари имаше право да определя единия пилот на тима, но явно положението вече е различно.

Според изданието, Щайнер е бил посъветван от шефа на Алфа Ромео Фредерик Васьор да заложи на Хюлкенберг. И ако се окаже, че точно Васьор ще наследи Матиа Биното начело на Ферари, то може да се окаже, че Щайнер, който през цялото време е действал с пълната подкрепа на Джийн Хаас, не се е противопоставил на Ферари, а на Матиа Биното.

Хюлкенберг сам е потърсил Хаас през лятото
Хюлкенберг сам е потърсил Хаас през лятото

Другата връзка на Хаас с Ферари - настоящият технически директор на тима Симоне Реста, който беше даден “под наем” от италианците, планира да се върне в Маранело в деня след раздялата с Биното, но вече е обещал на Щайнер, че първо ще завърши колата на тима за следващия сезон.

Ще напусне ли днес Биното?
Ще напусне ли днес Биното?

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти