Гледай на живо

Президентът на Етър Деян Куздов за амбициите на клуба и анализът на Нико Петров за футболните събития

Използването на сълзотворен газ е основната причина за трагедията в Индонезия

Използването на сълзотворен газ е основната причина за трагедията в Индонезия

Екипът, който беше натоварен да разследва трагедията на футболния мач в Индонезия в първия ден на месеца, е излязъл със заключение за причините. В доклада им се споменава, че сълзотворният газ е основната причина за смъртта на толкова много хора в една от най-ужасните трагедии на стадиони в света, разкри министърът на националната сигурност на Индонезия.

Екипът, който включва политически експерти, хора от футбола и службите за сигурност, разследва интензивно как повече от 130 човека намериха смъртта си след сблъсъците и инцидентите на стадион "Канджурухан" в град Маланг в Източна Ява. Мачът противопостави два от най-популярните отбори в страната Арема Маланг и Персебая Сурабая.

Координиращият разследването министър на сигурността Мохамад Махфуд Махмудин заяви отделно от това, че експертите от химическата лаборатория все още проучват токсичността на използвания газ, но какъвто и да е резултатът, той не може да "намали заключението, че толкова големият брой смъртни случаи е причинен главно от сълзотворния газ".

Индонезийските власти и Футболната федерация на страната трябва да отговарят как и защо полицията е използвала сълзотворния газ вътре в стадиона – практика, която е абсолютно забранена от ФИФА. При разпитите на полицаите се е установило, че те не са знаели за тази рестрикция.

Сълзотворният газ е бил изстрелван "безразборно" и служителите са приложили "прекомерни" мерки, се казва още в доклада. Полицията се опита да омаловажи ролята си в трагедията, подчертавайки тесните врати на съоръжението, както и свръхкапацитета за въпросния мач. Полицаите прехвърлят вина и на Лигата на страната, която е била според тях "небрежна в организирането на такъв рисков мач". Министърът каза, че заключенията и констатациите, подробно описани в доклад от 124 страници, вече са били връчени на президента на страната.


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages

Още от Футбол свят

Виж всички