Външното министерство на Северна Македония реагира след мача в Скопие

Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди освиркването на българския химн по време на изпълнението му снощи преди мача на двата отбора от група С4 на турнира Лига на нациите. 

България спечели с 1:0, но пропусна да направи успеха си много по-убедителен след проиграни възможности от Кирил Десподов, Радослав Кирилов, Пламен Гълъбов и Илия Груев. Кирил Десподов отбеляза единственото попадение за България.

Браво, българи! Цял мач обиждани и освирквани, но победители
Браво, българи! Цял мач обиждани и освирквани, но победители

Преди началото на срещата обаче цялата публика на стадион "Тоше Проески" освирква бурно българския химн "Мила Родино", докато този на домакините беше изпят с пълен глас от всички местни почитатели на футбола.

"Министерството на външните работи излиза с публична реакция и осъждане на вчерашния израз на език на омразата, който наблюдава по време на футболната среща между националните отбори на Македония и България, се казва в становището на Министерството на външните работи на бившата югорепублика.

Антов: Освиркването на нашия химн ни мотивира
Антов: Освиркването на нашия химн ни мотивира

Спортните събития представляват най-висш израз на принципите на справедливо отношение, взаимно уважение и състезание в духа на спортния дух. Злоупотребата с тези събития за разпространяване на омраза и нетолерантност е съществена противоположност на основната им идея.

И в бъдеще Македония и България ще продължат да работят активно за подобряване на взаимоотношенията като съюзници в НАТО, бъдещи партньори в Европейския съюз и преди всичко добри съседи", се казва в реакцията на МВнР на Република Северна Македония.

Бъди част от "Домът на феновете”, играй и печели със Sportal.bg.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти