Гледай на живо

Контролна среща: Локомотив (Сф) - Металист (Харков) 1:0

Манчев: Реално ние играем мачове без футболна атмосфера и това влияе на футболистите

Новият старши треньор на Хебър Владимир Манчев говори за атмосферата в тима, моментната ситуация, отношенията му с Фулвио Пеа и най-близките цели пред отбора. Той стори това пред “Тема Спорт”.

Славия и Хебър не излъчиха победител в неофициалния дебют на Владимир Манчев
Славия и Хебър не излъчиха победител в неофициалния дебют на Владимир Манчев

Г-н Манчев, кога ще се затвори вратата на съблекалнята на Хебър и треньорът ще знае точната бройка на играчите, с които разполага, защото до момента в Пазарджик не спираха да прииждат нови и нови футболисти? 

- Край. Приключихме със селекцията. Да, това беше доста интензивен процес в клуба, но нещата се промениха след напускането на италианските партньори в управлението. Те имаха друго виждане за нещата, но вече променяме политиката. Мога да кажа, че последните 4 нови попълнения - двамата крайни защитници Муса Сила, Мазан, Валпорт и Алекс (бел.авт. Алехандро Серано) са търсени от нас и привлечени по наше желание - мое и на Фулвио Пеа. Така ще бъде и занапред. 

Каква е атмосферата след рокадата и каква ще бъде ролята на Фулвио Пеа? 

- Отношенията между мен и Фулвио са прекрасни. Виждаме се, разговаряме, а дори преди малко обядвахме заедно. Той ще продължи да е натоварен със задачи от спортно-технически характер. Ще гледа много мачове от юношеските първенства, от долните дивизии, ще наблюдава футболисти и така нататък. Относно атмосферата в съблекалнята, ще кажа само, че от няколко дни е много добра. 

Бяха ли ви поставени конкретни цели, след като поехте поста на старши треньор и имате ли някакво уверение, че ще ви оставят да работите поне няколко месеца? 

- Целите са подобрение в играта, визията на отбора и резултатите. Уверението е, че ще работя поне до края на полусезона, т.е. до Коледа, а след това ще преценим как ще продължим. 

Колко езика се говорят в съблекалнята на Хебър и до колко това пречи на сработката на отбора? 

- Много, наистина много езици се говореха, но това ще се промени, защото наистина пречеше. Вече има въведени правила и оттук насетне ще се говори само на български или английски. 

Шест мача без гол - в подобрение на действията в атака ли ще бъдат съсредоточени усилията? 

- Не. Ще търсим подобрение и надграждане във всяка една фаза на играта, защото проблемите не бяха само в противниковото наказателно поле. 

Колко негативно се отразява на играчите и на отбора това, че реално Хебър не играе домакински мачове? 

- Много. Реално ние играем мачове без футболна атмосфера. Нашите мачове са едни от най-слабо посетените и това безспорно влияе на футболистите. Празните трибуни на "Васил Левски" не могат по никакъв начин да повдигнат духа им. Виждате, че дори националния отбор бе преместен в Разград, където съоръжението е по-малко и е по-добре да се играе там пред 800 човека, а в София, когато на тези огромни трибуни има около 1000 души, е потискащо. За съжаление ще продължим да играем при такива обстоятелства. В най-добрия случай към края на годината ще имаме едно-две домакинства в Пазарджик и тогава това оправдание ще ни отпадне (смее се). 

Усещате ли спад на ентусиазма у феновете след негативните резултати напоследък? 

- Реално ентусиазъм не е имало. Жалко е, че тези хора, които толкова обичат футбола, не можаха да изпитат истински тръпката от това любимият им отбор да е в елита. Не можем да ги виним, че не пътуват за всяко домакинство до София, а и нашите мачове се насрочват тогава, когато другите не искат да играят. 

Има ли мач от сезона до момента, за който можете да кажете - това е лицето, което искам да виждам? 

- Не. Като игра не съм доволен от нито един мач. В двубоите, които спечелихме срещу Ботев Пд и Спартак Вн видях характер, влагане и себераздаване, но не и тези спортно-технически достойнства, които искам да виждам. Откъм дисциплина и воля мога да похваля и представянето в двубоя с Черно море, който загубихме злощастно в края. Аз имам друга визия за играта обаче и се надявам в следващите мачове да успеем да я променим. Не искам да виждам страх и притеснение в момчетата. Уважаваме всеки един отбор, но не се притеснявам от никого, въпреки че класирането не ни е добро в момента. Ще подхождаме с уважение към всеки един съперник, но не и със страх. 

Как ще коментирате представянето в неофициалния ви дебют - контролата срещу Славия, в която направихте 1:1? 

- Много съм доволен от момчетата. Това за нас беше тренировка - втората, в петък беше първата. За малкото време, което имахме да работим, изпълниха почти на 100 процента нашите изисквания. Във всяка фаза съм доволен. Ние сме работили една тренировка, за една тренировка какво искате повече да ви кажа. От това, което видях, съм обнадежден. 

Не мога да не те попитам и за раздялата на Христо Янев с Миньор, както и напускането на Велизар Димитров... 

- Много съжалявам за случилото се, защото това обезмисли един двугодишен труд. В Перник бе започнало да се гради нещо наистина хубаво с оглед на финансовите възможности и базата, с която разполага клубът. Подобни реакции обаче сложиха край на усилията на един страхотен екип от професионалисти, като в това число влизат не само Христо Янев и Велизар Димитров, а и на хората от управата, служителите, спортно-техническия щаб, футболистите...

Бъди част от "Домът на феновете”, играй и печели със Sportal.bg.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти