В Макларън поеха част от вината за провала на Рикардо

След седмици и месеци на спекулации вчера Дениъл Рикардо официално обяви, че ще се раздели с Макларън в края на сезон 2022 във Формула 1, въпреки че неговият договор бе до края на 2023 година. Причина за предсрочната раздяла между двете страни е незадоволителното представяне на австралиеца, в сравнение с неговия доста по-млад съотборник Ландо Норис.

Рикардо напуска Макларън в края на сезона
Рикардо напуска Макларън в края на сезона

С изключение на знаменитата му победа в Гран При на Италия миналия септември, която бе първа за Макларън от края на сезон 2012 насам, Рикардо чувствително изостава от Норис и не отговаря на очакванията, които имаха в Уокинг преди неговото идване в началото на 2021. Именно заради това двете страни решиха да се разделят, най-вече защото от Макларън искат да сложат сънародника на Рикардо – Оскар Пиастри в своя втори кокпит.

Пиастри може да струва 50 милиона долара на Макларън
Пиастри може да струва 50 милиона долара на Макларън

Все пак от Уокинг признават, че и те имат вина за проваленото партньорство с Рикардо, който така и не можа да са адаптира към поведението на колите на британския тим, въпреки голямата промяна в правилата в началото на този сезон.

„Трябва да признаем, че не успяхме да се сработим, въпреки отдадеността на Дениъл и отбора, въпреки всички усилия, които бяха положени – каза шефът на Макларън Андреас Зайдъл. – Определено не искахме нещата да се развията по този начин.“

„Сега е важно да се фокусираме върху оставащите девет състезания да края на годината и да дадем всичко от себе си като отбор. Дениъл ще направи същото, за да завършим нашето партньорство по силен начин. Това ще е важно за нас, тъй като битката ни с Алпин е много оспорвана. Определено искаме да се преборим за четвъртото място“, добави Зайдъл.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти