Правителството на Индия опитва да стопли отношенията с ФИФА след спирането на местния футбол

Правителството на Индия опитва да стопли отношенията с ФИФА след спирането на местния футбол

Правителството на Индия започна разговори със Световната федерация по футбол (ФИФА) с цел да бъде свалена забраната за участие на индийски отбори в международни турнири и статутът на местната централа да бъде възстановен. Другото притеснение на индийците е, че те могат да загубят домакинството на Световното първенство за девойки до 17 години, което е планирано за октомври.

ФИФА удари по Индия заради държавна намеса във футбола
ФИФА удари по Индия заради държавна намеса във футбола

Главният юридически съветник на кабинета Тушар Мехта заяви, че назначените от правителството управители на Футболната федерация на Индия (АИФФ) са провели две срещи с ФИФА, за да "разчупят малко леда" по въпроса, съобщи информационната агенция Press Trust of India. Въпросът е, че ФИФА не признава точно това управително тяло, тъй като не е избрано демократично от футболните клубове.

Сега Върховният съд на страната поиска от правителството да предприеме проактивни стъпки за провеждане на Световното първенство U17 за девойки, като в същото време насрочи за понеделник допълнително изслушване по делото. Същият този съд през месец май отстрани от поста президент на АИФФ Прафул Пател, тъй като е трябвало да проведе общо събрание за избор на нов изпълком през декември 2020-а. Повече от година и половина това не се случи и съдът, явно под натиска на държавата, се намеси.

ФИФА спря АИФФ в понеделник поради "неправомерно влияние от трети страни". В решението се казва, че спирането влиза в сила незабавно и че нарушението "представлява сериозно нарушение на устава на ФИФА".  Реално след решението на съда държавата назначи служебен изпълком, отстрани предишния и в момента този подкрепян от държавата изпълком се разпорежда с делата на футбола. 

Но от световната централа държат на своето. Те не искат служебния изпълком да проведе изборите, а последният редовно избран и с изтекъл мандат през 2020-а. “Суспендирането на правата на индийската федерация ще бъде отменено когато отпадне заповедта на държавата за въвеждане на служебно управление и избраната от клубовете администрация на AIFF си възвърне пълния контрол върху ежедневните дела”, се казва в писмото на централата от Цюрих.

Въпросното Световно първенство за девойки до 17 години е насрочено за 11-30 октомври с четири мача в деня на откриването, включително домакина Индия срещу САЩ и Бразилия срещу Мароко в група А.

Снимки: Imago

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти