Пострадалият защитник на Зимбру отвори очи, но ще бъде транспортиран в клиника в Ротердам

Пострадалият защитник на Зимбру отвори очи, но ще бъде транспортиран в клиника в Ротердам

Нидерландският защитник Дони ван Иперен, който пострада миналата седмица при сблъсък по време на мач в първенството на Молдова, след което беше откаран в кома в болницата, ней-после е отворил очи, съобщава www.jurnal.md. 27-годишният Ван Иперен играе за най-популярния отбор в Молдова – Зимбру (Кишинев). По време да борба за висока топка вратарят на Динамо-Авто (Тираспол) го удря с лакът в клавата и той пада на терена, при което губи съзнание и остава да лежи. 

Лекари в Молдова спасиха живота на колабирал футболист по време на мач
Лекари в Молдова спасиха живота на колабирал футболист по време на мач

Само бързата и навременна реакция на лекарите на двата отбора спасяват живота му на терена. След това първо е приет в болницата в Тираспол, след това е транспортиран до Кишинев. В момента се намира в Кишиневския институт по неврология и неврохихругия "Диомид Герман". В някакъв момент младият човек е дишал и самостоятелно, но в последствие отново е включен апарат за изкуствено дишане и остава в предишния режим на наблюдение. 

Плановете са утре Ван Иперен да бъде транспортиран в една от болниците на Ротердам, като пътуването ще се осъществи със специално оборудван медицински самолет. Пълното лечение на Дони ван Иперен се поема от клуба му Зимбру (Кишинев), съобщиха на страницата си. Всички пари, които ще бъдат събрани на следващото домакинство на отбора срещу Белци от местното първенство, също ще бъдат предадени за лечението на играча. В същата посока започна инициатива и Шериф (Тираспол) – големият съперник на Зимбру. Те пък ще дарят всички пари, които се съберат от мача с Пюник (Армения) от плейофния кръг за място в групите на Лига Европа.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти