101 години от рождението на първия капитан на ЦСКА Нако Чакмаков

101 години от рождението на първия капитан на ЦСКА Нако Чакмаков

Днес се навършват 101 години от рождениято на първия капитан в историята на ЦСКА Нако Чакмаков. Той вдига първата спечелена шампионска титла на "армейците" още през 1948 година.

Ето какво написаха от "Армията":

"Армейци, 

Първата любов се помни винаги. До края на дните. Първият голям успех също не се забравя. Той е човекът, който даде началото на великия ЦСКА - Нако Чакмаков. Днес щеше да навърши 101 години. 

Дори и да не е сред нас, той винаги ще бъде част от историята на ЦСКА, ще остане в сърцата на феновете, които винаги ще го помнят. 

Първата шампионска титла през 1948 година дава началото на нещо голямо, дава началото на историята и успехите на ЦСКА във футбола, а и в спорта в България въобще. 

Нако Чакмаков ще остане за мнозина онзи човек от черно-бялата снимка, който е усмихнат и носен на ръце. Именно неговото попадение в последната минута срещу Левски поставя и началото на голямото съперничество между двата отбора. 

Нако Чакмаков години по-късно признава, че е осъзнал каква е силата и магията на неговото попадение. В едно от последните си интервюта той заявява: "С течение на времето разбрах, че този мой гол наистина тежи като крайъгълен камък в историята на ЦСКА. Като люлка за бъдещи вътрешни и международни успехи". 

През 2016-та, по време на Вечното дерби, хореографията на Сектор "Г" изобразяваше онази щастлива снимка на капитана и неговата лъчезарна усмивка. 

На 29 август 2009-та Нако Чакмаков почина на 88-годишна възраст, но той, първият капитан ще остане вечен. Също като ЦСКА! 

БЛАГОДАРИМ ТИ И ПОКЛОН, ЛЕГЕНДО!"

Още от БГ Футбол

Виж всички