НБА вади от употреба екипа с №6 на Бил Ръсел

Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада обяви, че ще извади от употреба номер 6, с който играеше легендарният център на Бостън Селтикс Бил Ръсел. Ръсел си отиде от този свят на 31 юли на 88-годишна възраст, като така лигата загуби единствения си баскетболист с 11 шампионски пръстена като играч и първия си чернокож старши треньор.

Заради огромните си заслуги към баскетбола, борбата за човешки права и интегрирането на чернокожите играчи, Националната баскетболна асоциация реши да извади повсеместно от употреба номера му - чест, каквато не е оказвана на нито една друга легенда.

"Несравнимият успех на Бил Ръсел на игрището и това, че бе пионер в активизма за граждански права заслужават да бъдат почетени по уникален и исторически начин", каза комисарят на НБА Адам Силвър. "Окончателното пенсиониране на неговия номер 6 във всеки отбор от НБА гарантира, че трансцендентната кариера на Бил винаги ще бъде призната", добави шефът на НБА.

Почина легендата на Бостън Селтикс Бил Ръсел
Почина легендата на Бостън Селтикс Бил Ръсел

Ръсел игра 13 сезона в най-силното баскетболно първенство в света, като в тях спечели 11 титли. Освен това той е двукратен шампион в колежанското първенство, както и Олимпийски шампион от Мелбърн 1956. Центърът на Бостън е петкратен носител на приза за "Най-полезен играч", 12-кратен участник в "Мача на звездите", има 11 попадания в "Идеалния отбор на сезона" и втори във вечната класация по овладени борби.

През 1972 година Бостън Селтикс изважда от употреба номер 6, а през 1975 година Бил Ръсел е приет в "Залата на славата" в Спрингфийлд, щата Масачузетс. През 2010 година баскетболистът получава най-високото гражданско отличие в САЩ - Медал на свободата от американския президент, заради активната си гражданска позиция.

От НБА уточниха, че за играчите, които в момента се състезават с номер 6, като крилото на Лос Анджелис Лейкърс ЛеБрон Джеймс например, ще бъде направено изключение и те ще могат да продължат да носят този номер. 

Изваждането от употреба на номера на Бил Ръсел е едва третият подобен случай във всички четири големи професионални лиги в Северна Америка - НБА, НХЛ, НФЛ и МЛБ. Първият такъв случай е през 1997 година, когато Мейджър лийг бейзбол (МЛБ) вади от употреба номер 42 в чест на Джаки Робинсън. През 2000 година Националната хокейна лига (НХЛ) вади от употреба номер 99, с който се състезава Уейн Грецки.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти