Гледай на живо

Югозападна Трета лига: Рилски спортист (Самоков) - Костинброд 0:0

MotoGP ще използва бокса на Формула 1 на „Силвърстоун“ от 2023 година

MotoGP ще използва бокса на Формула 1 на „Силвърстоун“ от 2023 година

Британската писта „Силвърстоун“ е едно от само четирите трасето, които през 2022 година домакинства на стартове и от Формула 1, и от MotoGP. Пистата във Великобритания обаче е уникална по рода си, тъй като двата шампионата използват напълно различни старт-финални прави и съответно пит-лейна.

Докато Формула 1 използва новата сграда с бокса, която е позиционирана между завоите „Клъб“ и „Аби“, до MotoGP се помещава на старата старт-финална права между „Удкот“ и „Копс“. Призина за това е размерът на падока, който не отговаря на нуждите на MotoGP, Moto2 и Moto3 около комплекса „Крилото“.

От 2023 година обаче това ще се промени и MotoGP, заедно с Moto2 и Moto3 ще се завърнат на „Крилото“, което те използваха през 2011 и 2012. По-малкият падок обаче доведе до решение за ново използване на стария бокс, чиято възраст и липса на различни съоръжения принуждаваше организаторите да изграждат доста временни конструкции, включително и голяма палатка, която да служи като пресцентър.

За да се избегне нуждата от подобни „каскади“ от 2023 година MotoGP отново ще се премести в международния падок, който през последните няколко години бе разширен и вече отговаря на нуждите на световния шампионат по мотоциклетизъм. Освен това новата сграда е много по-енергийно ефективна, тъй като на нейния покрив има инсталирани цели 1 342 соларни панела, а до края на есента тяхната бройка ще набъбне до 2 764.

„Нямам търпение да видя MotoGP обратно в международния падок през 2023 година, който вече е свързан с хотела „Силвъртоун Хилтън Гардън Инн“ с новия мост. Втората фаза от проекта със соларните панели, която включва и инсталирането за 30 станции за зараждена на електрически автомобили ще приключи до август 2023. След това тези панели ще генерират 13% от енергията, която се консумира от пистата в годишен план“, заяви директорът на „Силвъсртоун“ Стюарт Прингъл.

Освен завръщането на MotoGP в международния падок от Дорна също така обявиха, че надпреварата за Гран При на Великобритания през 2023 година ще се проведе на 6 август, а тренировките и квалификацията преди нея ще бъдат на 4 и 5 август.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти