Шумахер: Направихме правилните неща в правилните моменти

Мик Шумахер завоюва първите точки в кариерата си във Формула 1 с осмото си място във вчерашната надпревара за Гран При на Великобритания. Силният резултат на германеца дойде на пук на лошата съботна квалификация, в която той и Кевин Магнусен бяха елиминирани още след първите 18 минути.

Именно тези задни позиции обаче им позволиха да избегнат масовата катастрофа в първия завой, в която елиминирани бяха три коли, а още няколко бяха повредени. След инцидента състезанието бе спряно, а пилотите върнати по оригиналните им стартови позиции, тъй като надпреварата бе спряна преди приключването на първия сектор от страна на водача.

Заради липсата на три коли двамата пилоти на Хаас потегли 14-ти и 16-ти при рестарта, след като бяха 17-ти и 19-ти на оригиналната стартова решетка. След подновяването на състезанието и двамата направиха едно солидно каране, в което се опазиха от грешки и взеха правилните стратегически решения.

По този начин екипът на Хаас се поздрави с първото си двойно класиране в зоната на точките от Гран При на Германия, когато Ромен Грожан и Магнусен завършиха седми и осми. На „Силвърстоун“ вчера датчанина пресече финалната линия на десетото място, с което спечели първата си точка от Гран При на Емилия-Романя насам.

„По време на тренировките използвахме само два модела гуми, затова не бяхме сигурни дали C1 ще сработят, или не. Ние рискувахме малко, защото не ги бяхме изпробвали преди. Темпото ни спадна, но след това се върна, затова не мисля, че щеше да е проблем, ако колата за сигурност не беше излязла.

„Може би щяхме да сме пред Макс, но като цяло направихме точните неща в точните моменти. Колата за сигурност ни даде още една възможност“, каза екзалтиранията Шумахер.

Във финалните обиколки то се бореше за седмото място със световния шампион Макс Верстапен, но агресивната защита на нидерландеца не позволи на пилота на Хаас да вземе повече от четири точки от старта на „Силвъсртоун“. С тях и тази на Магнусен активът на американския състав от началото на годината се увеличи на 20 пункта, с което той се върна на осмото място в конструкторския шампионат, с две точки пред Астън Мартин.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти