Дания е домът на колоезденето, заяви директорът на "Тур дьо Франс" Кристиан Прюдом

Дания е домът на колоезденето, заяви директорът на "Тур дьо Франс" Кристиан Прюдом

Директорът на Обиколката на Франция Кристиан Прюдом не скри вълнението си преди предстоящия в петък старт на най-престижното колоездачно състезание в света. 109-ото издание на надпреварата ще започне от Копенхаген, а Прюдом нарече Дания "дома на колоезденето".

"Вие, датчаните сте пример за отношение към колоезденето и това е една от основните причини да дойдем тук. Дания е домът на колоезденето", каза Прюдом на пресконференцията преди първия етап, който ще бъде по часовник с дължина от 13 километра по улиците на Копенхаген.

Скандинавската държава, известна със силните си ветрове и равнинния си пейзаж, ще приеме за пръв етап етапи от "Тур дьо Франс", а в страната, в която почти цялото население се придвижва чрез велосипеди, вече нямат търпение за откриващите три етапа.

Може би най-интересният момент от престоя на Тура на датска територия ще бъде преминаването на моста на кралица Луис, който ежедневно се пресича от 40 000 колоездачи, правейки го най-натовареното велотрасе в света.

Според властите в Дания всеки километър, който гражданите преминат на колело, спестява на хазната по едно евро в здравни услуги.

"Няма значение дали говорим за кралицата, за продавач на хотдози или за управител в компания - всички в Дания се придвижват с колело до работа. Когато сме на велосипедите си, всички сме равни", заяви пред Ройтерс бившият състезател и настоящ коментатор Ролф Сьоренсен.

"Много датчани мислят за себе си като за колоездачи, защото притежават велосипед още от най-ранна детска възраст. Това отличава нашите граждани", коментира директорът на Датската колоездачна федерация Джейн Кофод.

По време на престоя в Дания участниците в Обиколката на Франция ще преминат през 18-километровия мост Големия Белт, който целогодишно е обгърнат от силни ветрове.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти