Мястото на Русия в календара остава празно

Формула 1 реши да не замества Гран При на Русия, която беше анулирана след началото на войната на Русия срещу Украйна и стартовете този сезон в световния шампионат остават 22.

Това решение отваря два свободни уикенда между края на европейския сезон на “Монца” на 11 септември и серията от 6 състезания извън Европа, която започва със старта в Сингапур на 2 октомври.

Състезанието в Сочи тази година беше отменено, а в допълнение Формула 1 анулира договора на Русия за домакинство на кръг от световния шампионат. Още през март започна търсенето на заместник на руския старт, за да се изпълни календара от 23 състезания.

Второ състезание в Сингапур сменя Русия?
Второ състезание в Сингапур сменя Русия?

Първоначално се смяташе, че фаворит за слота на 25 септември е Катар. Миналата година страната прие състезание в Доха и се връща в календара на Формула 1 през 2023. Тази година няма да има старт там заради организацията на световното първенство по футбол в края на годината.

Коя писта избират пилотите вместо Сочи?
Коя писта избират пилотите вместо Сочи?

По време на Гран При на Австралия се появиха информации, че е възможно да се организира още едно състезание в Сингапур, в Европа също се появиха кандидати, като първо дойде оферта от известната германска писта “Хокенхайм”. Но нито един от тези варианти не се оказа подходящ, основно заради логистични и финансови трудности.

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти