От "7:2" ли е моментът от хореографията на сектор "Г"?

Хореографията на сектор "Г" от онзи ден, на която бяха изобразени Димитър Пенев и Георги Аспарухов, породи множество мнения и спекулации в социалните мрежи. Според някои фенове "червената" агитка е допуснала сериозен гаф, използвайки ликовете на Пената и Гунди от една от най-великите победи в историята на Левски - тази със 7:2 над ЦСКА през 1968 г. Според други обаче снимката не е този легендарен двубой. Къде е истината?

Истината е, че снимката, използвана от Северната трибуна не е от мача на 17 ноември 1968 г. Това може да се установи поне по три разлики, които се забелязват между снимката със скока на двамата славни футболисти и архивните кадри от "синята" победа със 7:2. 

Първо, дербито от 1968 г. започва по тъмно и под светлината на прожектори, което ясно може да се види в архивния репортаж от срещата, а моментът със скока на Пената и Гунди е от мач на дневна светлина. Второ, при победата със 7:2 Гунди извежда "сините" с капитанската лента, докато в дербито от снимката нападателят не е капитан. Трето, чорапите на Аспарухов при 7:2 са различни от тези на снимката, които имат голяма бяла линия.

Всъщност скокът, използван от сектор "Г", е от пролетното дерби между Левски и ЦСКА през 1967 година, завършило 1:1 и играно пред рекордните 70 000 зрители.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти