Гран При на Маями ще остане в началото на месец май

Организаторите на надпреварата за Гран При на Маями, която направи своя дебют във Формула 1 в началото на месеца, разкриха, че имат желание да запазят датата на провеждане на състезанието.

Причините затова са няколко, като основната е заетостта на целия комплекс около стадиона „Хард рок“ през останалата част на годината. В края на март и началото на април обикновено там се провежда Откритото първенство на Маями по тенис, а между септември и януари е сезонът на Маями Долфинс в Националната футболна лига. 

В Маями са отворени към промени по пистата за Формула 1
В Маями са отворени към промени по пистата за Формула 1

„Ще бъде в рамките на седмица или две от тази дата, но ще бъдем в тази част на годината. Имаме турнирът по тенис през март. Ще със седмица по-рано или по-късно, зависи как се развие календарът“, заяви главният организатор на Гран При на Маями Том Гарфинкъл.

Освен заетостта на целия комплекс около стадиона „Хард рок“, климатът във Флорида също е много важен фактор, който не трябва да се пренебрегва. Евентуално групиране на старта в Маями с този в Канада през месец юни изглежда напълно логично, но тогава във Флорида е сезонът на ураганите, а и е много горещо. Изтеглянето на Гран При на Канада по-рано също е невъзможно, тъй като климатът в Монреал не позволява това да се случи.

Верстапен: Вегас и Маями няма да отнемат статута на Монако
Верстапен: Вегас и Маями няма да отнемат статута на Монако

За разлика от Гран При на Маями, другите две американски състезания, които ще бъдат част от календара на Формула 1 догодина, Гран При на САЩ и Гран При на Лас Вегас, ще бъдат в заключителната фаза на шампионата. Стартът край Остин ще запази вече традиционната си дата в края на октомври, а този в Града на греха ще бъде приблизително месец по-късно.

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти