От Алпин искат диалог с ФИА относно „нечестното“ наказание на Алонсо в Маями

Фернандо Алонсо финишира надпреварата за Гран При на Маями на осмо място, но заради две петсекундни наказания бе класиран на 11-та позиция, което за него е четвърти пореден нулев уикенд през годината.

Първото си наказание двукратният шампион получи заради удара с Пиер Гасли в началото на 40-та обиколка, който в последствие доведе до изкарването на колата за сигурност и отпадането на пилотите на Алфа Таури. От тази санкция на испанецът спечели неговият съотборник Естебан Окон, който пресече финала девети, след като потегли последен.

Часове след състезание обаче Алонсо получи втората си санкция, която бе заради печелене на време извън границите на пистата на 14-и завой. Тя му бе дадена, въпреки че испанецът на два път върна газта на дългата права между завои 16 и 17 в същата обиколка, с което практически върна спечеленото време.

Второ наказание лиши Алонсо от точките в Маями
Второ наказание лиши Алонсо от точките в Маями

От Алпин все пак решиха да не обжалват наказанието, но изискваха от ФИА по-ясно инструкции относно подобни ситуации в бъдещето, за да се избегнат „нечестните“ наказания.

„Трябва да говорим с ФИА преди следващото състезание. Нужна ни е ясното за това. Трябва да има начин, по който да ни кажат дали трябва да върнем повече време“, заяви ръководителят на Алпин Отмар Шафнауер.

Преди началото на сезона новият състезателен директор във Формула 1 Нилс Витих заяви, че през новия сезон рейс контролът няма да казва на пилотите дали трябва да връщат спечеленото предимство, но ще има дава една обиколка те да го направят сами. Ако все пак те преценят, че трябва да върнат спечеленото и го направят, то тогава случаят няма да бъде подвеждан под вниманието на стюардите. В противен случай обаче те ще се намесят, както стана в Маями.

Как парадът на пилотите помогна на Алонсо да направи силен старт в Маями
Как парадът на пилотите помогна на Алонсо да направи силен старт в Маями

„Ако напуснеш пистата и спечелиш предимство, в смисъл позиция, е лесно да върнеш това, защото само трябва да върнеш въпросната позиция. Но в случай като този, в който всички са зад теб, е много трудно да се прецени, нужна е обратна връзка. За мен това бе напълно нечестно наказание. Ако той е с малко по-напред, тогава го накарайте да върне тази малка разлика, но не го наказвайте с 5 секунди, само защото е спечелил 3-4 десети“, добави Шафнауер.

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти