Може ли Мерцедес да привлече Верстапен?

Световният шампион Макс Верстапен е най-сериозният съперник на Мерцедес и Люис Хамилтън в последните сезони и миналата година пилотът от Нидерландия успя да победи 7-кратния световен шампион в спора за титлата. Тази година Макс отново се бори за титлата, но Люис и Мерцедес са малко по-назад.

Това обаче не пречи на Тото Волф да гледа стратегически към идващите сезони и да поддържа добри отношения с Макс и важните за него хора. Пример за това стана посещението на Тото в бокса на Ред Бул на “Имола”, за да поздрави Йос Верстапен с победата на сина му в Гран При на Емилия-Романя.

На пръв поглед това е нормален жест, но всъщност това действие на Тото има голямо значение, тъй като отношенията му с Йос в последните години бяха много близо до точката на замръзване, а сега и двете страни бележат прогрес. Миналата година Верстапен-старши призна, че това, че Волф го е заговорил първи го е изненадало, а срещата им е станала по време на състезанието на “Силвърстоун”, където Люис и Макс се удариха.

Фолксваген иска германски съотборник за Верстапен
Фолксваген иска германски съотборник за Верстапен

Според F1-Insider, Волф напълно сериозно разглежда Верстапен като вероятен наследник на Хамилтън в Мерцедес. И Тото определено има какво да му предложи.

Розберг очаква удар между Леклер и Верстапен
Розберг очаква удар между Леклер и Верстапен

Предишната дискусия между Волф и фамилия Верстапен завърши неуспешно за Мерцедес. Преди дебюта на Макс във Формула 1 Йос преговаряше с Мерцедес и Ред Бул и най-важното му условие беше, че Макс ще кара за този, който веднага му предложи титулярно място. Тото призна, че не може да го направи, а доктор Хелмут Марко осигури място на Макс в Торо Росо след само 35 старта за младока в малките формули.

Йос Верстапен: Насладих се когато Макс затвори Хамилтън с обиколка
Йос Верстапен: Насладих се когато Макс затвори Хамилтън с обиколка

В момента Волф не може да каже още колко време ще остане Хамилтън във Формула 1 и е много вероятно Люис да си тръгне внезапно, макар и не толкова внезапно колкото го направи Нико Розберг.

Какво ще прави Хамилтън след осмата титла?
Какво ще прави Хамилтън след осмата титла?

Също така е важно, че в новият договор на Макс, който той подписа наскоро и който е до края на 2028 година, има вариант, в който Верстапен може да си тръгне предсрочно. Естествено, каузата е свързана с представянето на Ред Бул, ако то се влоши до определена степен, Макс ще има право да прекрати договора и да напусне.

Уебър предупреди Леклер и Макс за Хамилтън
Уебър предупреди Леклер и Макс за Хамилтън

Доктор Марко потвърди за тази клауза, но прогнозира, че Макс едва ли ще отиде в Мерцедес, тъй като не харесвал тима на Сребърните стрели.

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти