Бербатов: Ако Левски бяха тук, аз пак щях да дойда при тях, не ме викаха на разпит заради Конгреса

Димитър Бербатов се появи на палатковия лагер пред БФС и застана пред медиите. Бившият нападател заяви, че е пристигнал, за да покаже отношение към клубовете, които са били наказани от футболната ни централа, като подчерта, че за него няма значение кои клубове са били санкционирани и би подкрепил всички. Той разкри, че скоро неговият екип ще подаде документи в търговския регистър и трябва да бъде официално назначен за нов президент на БФС. Ето какво още каза Бербатов:

Феновете на "червените" опънаха палатки пред БФС, Стойчо Младенов и Бербатов също пристигнаха
Феновете на "червените" опънаха палатки пред БФС, Стойчо Младенов и Бербатов също пристигнаха

“Моят екип ми каза, че сме поканени и ние идваме, за да покажем отношение. В крайна сметка това, което се случи преди няколко дни с изключването на клубовете, е непревилно, неморално и несправедливо. Когато едни малки клубове са изключвани, всеки има правото си да изрази несъгласие. Аз и моят екип няма как да не станем съпричастни и да не окажем подкрепа. Няма значение дали е Левски или ЦСКА, тук става въпрос големите клубове да подкрепят малките.

В случая ЦСКА са засегнати, че делегатът на Конгреса, който ги представяше, беше наказан. Ако Левски бяха тук, аз пак щях да дойда при тях. Няма значение Левски, ЦСКА, Локо (Пловдив) или Ботев (Пловдив). БФС си мисли, че когато изключат такива малки клубове, ще постигне нещо, но няма как. Случва се обратното - клубовете се обединяват и подкрепят”, заяви Бербатов.

Той разкри и защо е бил викан за разпит в МВР:

Бербатов на разпит в МВР
Бербатов на разпит в МВР

“Викаха ме по наш сигнал, който бяхме пуснали преди време, че има репресии върху клубовете. За миналия Конгрес пак изпратихме сигнал и ни викаха, сега пак. Не са ме викали по Конгреса, викаха ме по наш сигнал да потвърдим това, което пуснахме”.

"Щом се стига до тук, значи ситуацията не е добре. Това, което се случва, не е начина, но поради редица обстоятелства и системно нарушаване на устава, се стига до тук. Ако бездействаме, ще има още едни 16 години, в които нищо няма да се случи. Не говоря, че аз съм промяната, да заповяда някой друг. Принудени сме да правим това.

13 Фенове на ЦСКА - София на палатков лагер пред БФС

Всеки има право да изразява волята си по законов начин. Нека бъде цивилизовано, защото трябва да сме различни. Имаше и в други градове протести и това показва, че клубовете са на ръба. Затова трябва да помислим сериозно. Цялата вина за всичко е тук зад вас. Постоянното лъжене, нежеланието да премерим сили законно, води дотук.

ФИФА и УЕФА считат Михайлов за президент, защото той е вписан от 2018-а година още. Сега, от миналата година, не са вписани. Сега сме избрани ние за ръководство и трябва нас да впишат. Пак казвам, това е от 2018-а година, чакаме да видим какво ще реши сега ФИФА.

Има някакво чудене, дали е законен Конгреса. Казвам за последно, това, което е станало, е напълно законно. Клубовете, които присъстваха на Конгреса, бяха само тези, които в срок си попълниха документите. Много други искаха също, но не успяха в срок, защото БФС не искаше. Нашата документация е готова и следващата стъпка е да подадем документите в търговския регистър. БФС може да обжалва, въпреки че не знам на какво основание, и да се стига до стъщото.

13 Фенове на ЦСКА - София на палатков лагер пред БФС

Нямат право да налагат тези наказания на клубовете, защоти не са легитимно ръководство. Могат да правят наказания за футболните срещи, но не и за Конгрес. Клубовете са получили документи и могат да обжалват в съда.

Вече има нов изпълком в крайна сметка, но не е вписан в търговския регистър и не можем да започнем да работим. Ситуацията е абсурдна и напомня на тази в Гърция, когато ФИФА се намеси. Министърът на спорта е отговорил на ФИФА и УЕФА и чакаме да видим какво ще отговорят те.

Тъй като става въпрос за кауза, и то голяма, няма как да ме изморява всичко това, амбицира ме, но ме натъжава. На моменти се чудя какво да кажа, как да го обясня. Хора, журналисти, ми звънят от чужбина и се чудя как да обясня, за да не ставаме за смях, но няма как. Където съм аз, там сте и вие няма какво да крием”, заяви Бербатов.

Следвай ни:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Владимир Иванов

Още от БГ Футбол

Виж всички