Жуниор Мораеш: Всеки ден говоря с хора от Украйна, те се нужадят от помощ

Жуниор Мораеш: Всеки ден говоря с хора от Украйна, те се нужадят от помощ

Бившият нападател на ЦСКА Жуниор Мораеш се завърна в Бразилия, за да се присъедини към Коринтианс, но призна, че мислите му в момента далеч не са свързани със спорта, пише АП.

34-годишният Мораес, който в последните четири сезона беше част от Шахтьор Донецк, а преди това има още общо шест години с екипите на Металург Донецк и на Динамо Киев, напусна Украйна след руската военна инвазия в страната, но не крие притесненията си за приятели, близки и бивши съотборници, останали там.

Той научи езика и получи украинско гражданство през 2019 година, като дори изигра 11 мача за националния отбор и възнамеряваше да се установи в страната след края на професионалната си кариера. Сега, обаче, Мораеш има сериозни съмнения за евентуалното си бъдеще в Украйна.

"Много ми е трудно да говоря за това. Не мога да го забравя, когато тази война продължава. Във връзка съм с хора от Украйна. Говоря с тях всеки ден, те се нуждаят от помощ, за да изкарат семействата си от там. Вече не мога да се усмихвам, както преди. Мисля, че отново ще го направя, когато войната свърши", коментира Мораеш.
 
Нападателят беше принуден да напусне страната, както и милиони други жители, на 27 февруари с група от 40 чужденци, повечето от които бразилци, след като помогна част от хотел в Киев да бъде превърнат в бункер.   
    
Съпругата на Мореас и двете му деца по това време са в Бразилия, където той прекара голяма част от миналата година, когато се възстановяваше от контузия на коляното, която му попречи да участва на Европейското първенство. Нападателят потвърди, че е помогнал и на други бразилски футболисти да напуснат Украйна.

"Много от тях пристигнаха в Украйна, за да търсят ново предизвикателство, да получат възможност да играят повече. Бразилците в страната се утроиха в предишната година", каза Мораеш, който е изпратил и финансова помощ на украинските власти, която според информации в бразилските медии е в размер от най-малко 55 хиляди долара.

"Единствената надежда на украинците е, че тази война ще приключи. Много напуснаха страната, за да отидат на сигурно място. Други се крият в бункери с надеждата, че войната ще свърши скоро", каза още нападателят.

Жуниор Мораеш: Представях си как съм на площада в Харков, когато бомбата пада
Жуниор Мораеш: Представях си как съм на площада в Харков, когато бомбата пада

Още от Футбол свят

Виж всички