Ауди с все по-малки шансове да купи Макларън

Ауди с все по-малки шансове да купи Макларън

Шефовете на Ауди не са се отказали от идеята да купят Макларън, макар и шансовете им сега да са по-малки в сравнение с положението отпреди няколко месеца. Това са слуховете, които се появиха в хода на последните предсезонни тестове в Бахрейн преди началото на сезона във Формула 1.

Когато за първи път се появи тази информация от британския тим отрекоха, след това обаче настана тишина по темата.

Сега обаче се смята, че в Макларън не са принудени да си търсят стратегически инвеститор, който да осигури свежи пари - както за производството серийни спортни автомобили, така и за състезателните програми на компанията, включително и за тази във Формула 1.

Макларън привлече Херта, Андрети няма проблем с това
Макларън привлече Херта, Андрети няма проблем с това

До края на 2022 година ще бъде приключена сделката за продажбата на 33% от Макларън Рейсинг с американската инвестиционна група MSP Sports Capital. По нея вече влизат свежи пари в компанията, а сделката беше оповестена в края на 2020 година и на нейна база Макларън Рейсинг беше оценена на 560 милиона британски лири.

Шефът на Макларън: Ред Бул унищожава пилоти
Шефът на Макларън: Ред Бул унищожава пилоти

Има и още нещо - германската марка Ауди планира да лансира ново поколение електрически модели от 2026 година. Дали обаче тази политика на компанията ще отговаря на развитието на Формула 1, където акцентът пада върху хибридните системи за задвижване. От друга страна, при Порше нещата стоят по-добре, тъй като германският производител на спортни автомобили планира за използва синтетични горива за бъдещите си модели, същата идея, каквато се разработва и във Формула 1.

В германските медии вече се появиха анализи, че двете марки на VW Group са изпуснали идеалния момент да влязат във Формула 1 - в края на 2020 Макларън и Уилямс бяха във финансова криза заради коронавирус пандемията, но сега вече са преодолели тези трудности. А с въвеждането на тавана на бюджетите във Формула 1 и нарастването на приходите на отборите цената на всеки един тим ще се вдигне в близко бъдеще.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти