Sportal.bg
Използвай App-а за
по-добро усещане
Отвори

Формула 1 „скъса“ договора за провеждане на Гран При на Русия

Формула 1 „скъса“ договора за провеждане на Гран При на Русия

След като надпреварата за Гран При на Русия във Формула 1 през 2022 година бе отменена, днес собствениците на търговските права на спорта от Либърти Медия обявиха цялостното анулиране на контракта с руския промоутър ROSGONKI.

„Формула 1 може да потвърди, че терминира договора с промоутъра на Гран При на Русия, което означава, че Русия няма да приема състезание в бъдеще“, се казва в краткото съобщение на Формула 1.

Тези действия идват в отговор на започната от Русия война в Украйна, която получи широк негативен отзвук от западния свят. 

Гран При на Русия дебютира във Формула 1 през 2014 година, като състезанието се провеждаше на трасе, конструирано в олимпийския парк в Сочи, а зад нейното включване в календара стоеше Владимир Путин. През 2023 година надпреварата трябваше да се премести на „Игора Драйв“ край Санкт Петербург, но това няма да се случи.

Премахването на Гран При на Русия от календара на Формула 1 отваря широко вратата за включването на Лас Вегас в календара на шампионата още от следващата година. Преговорите между организаторите на надпреварата и властите в Града на греха са в напреднал стадии.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички