Прокуратурата обяви, че започва разследване срещу Барселона

Прокуратурата обяви, че започва разследване срещу Барселона

Прокуратурата започна разследване за начина на управление на ФК Барселона при бившето ръководство на клуба, начело с президента Хосеп Мария Бартомеу, който подаде оставка през октомври 2020 година, съобщи агенция "Франс Прес". Съобщението за започването на разследване е последствие от депозираната жалба в сряда от настоящото ръководство на клуба, което от миналия март се води от Жоан Лапорта. Финансовото състояние на Барселона ще бъде обявено публично следващия вторник. 

Барселона дава на прокуратурата доклад с нарушенията на Бартомеу
Барселона дава на прокуратурата доклад с нарушенията на Бартомеу

След като беше направен първи вътрешен одит през октомври, генералният директор на Барса Феран Ревертер обяви, че при идването на новото ръководство клубът е бил "в състояние на счетоводен фалит" с дългове и задължения за плащания за около 1,35 милиарда евро, както и огромна маса за заплати. Отделът за икономически престъпления трябва да определи дали бившето ръководство може да бъде преследване заради състоянието на клуба. 

Клубът приключи сезон 2020-2021 с чиста загуба от 481 милиона евро. След завръщането на Жоан Лапорта в клуба, който вече заемаше поста на президент между 2003 и 2010 година, сумата за заплати бе намалена от 759 милиона евро на 155 милиона от европейската валута.

Още от Футбол свят

Виж всички