Променят пистата в Джеда преди втората Гран При на Саудитска Арабия

Променят пистата в Джеда преди втората Гран При на Саудитска Арабия

Организаторите на Гран При на Саудитска Арабия във Формула 1 обявиха, че ще нанесат известни корекции по пистата в Джеда преди второто издание на надпреварата в края на март.

Пистата на брега на Червено море направи зрелищен дебют миналия декември, но бе определена като много опасна от почти всички пилоти. Причина затова станаха високите скорости и наличието на множество слепи завои, особено в последния сектор. Именно поради тази причина за тазгодишното издание на Гран При на Саудитска Арабия част от бетонните заграждения край пистата ще бъдат преместени, за да се подобри видимостта пред пилотите.

Пилотите във Формула 1 искат промени по „опасната“ писта в Джеда
Пилотите във Формула 1 искат промени по „опасната“ писта в Джеда

„Ние полагаме усилия да подобрим тези зони за второто ни състезание. Първо ще има една или две дребни промени по пистата. Те са свързани директно с видимостта на пилотите от кокпита. Работата е минимална, но ще подобри видимостта в няколко от завоите. Другата промяна ще е свързана с бариерите край пистата, които ще бъдат адаптирани спрямо линиите на пилотите“, заяви изпълнителният директор на надпреварата Мартин Уитъкър.

Той също така заяви, че ще бъдат направени промени и в зоните около пистата, чиято цел ще е подобряване на изживяването на феновете по време на състезателни уикенд.

Формула 1 усети липсата на Чарли Уайтинг в Саудитска Арабия
Формула 1 усети липсата на Чарли Уайтинг в Саудитска Арабия

„Има няколко зони, върху които работим, за да подобрим преживяването на феновете, които ще се върнат на пистата през март. Планираме да променим ъглите на част от трибуните, за да се вижда повече от тях. Също така ще се опитаме да увеличим размерите на Фен Зоната, която бе много популярна.

„Имахме много малко време да подготвим съоръжението, но сега с малкия период до второто състезание ние сме в добра позиция да разберем какво ни липсваше. Заради локацията ни ние не можем да променяме много, защото се намираме на тясна ивица земя точно до морето.

Формула 1 има да учи много след случилото се в Джеда
Формула 1 има да учи много след случилото се в Джеда

„Определено разглеждаме входовете и изходите на пистата. Заради малкото място и характеристиките на пътната мрежа имаше известни забавяния. Определено научихме уроците си и сега имаме нужното време, за да нанесем съответните корекции“, завърши Уитъкър. 

Втората в историята Гран При на Саудитска Арабия в Джеда ще се проведе на 27 март, като тя ще бъде втори кръг за сезон 2022 във Формула 1. Кампанията ще започне седмица по-рано с надпреварата за Гран При на Бахрейн.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти