Гледай на живо

Очаквайте в 17:00 часа: Новият член на Втора лига Левски (Крумовград) в двубой срещу Саяна (Хасково)

Григор Димитров загуби сет, но започна успешно Australian Open

Григор Димитров загуби сет, но започна успешно Australian Open

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров за 11-и път в кариерата си преодоля първия кръг на Australian Open, след като срази в четири сета 142-рия в световната ранглиста 20-годишен чех Ижи Лехецка с 6:4, 4:6, 6:3, 7:5 за 2 часа и 48 минути игра.

Топ ракетата ни не направи кой знае колко блестящ мач, а съперникът му впечатли с агресивното си поведение от основната линия и множеството излизания на мрежата, чрез които вкара интрига в срещата. Все пак, по-голямата класа на Гришо наклони везните в негова полза. Той вкара 33 уинъра и направи 29 непредизвикани грешки, докато съотношението на съперника му по тези показатели бе 50 срещу 58.

В следващата фаза Димитров ще срещне Беноа Пер или Тиаго Монтейро.

Първи сет

Григор започна разсеяно и още не можеше да свикне с габаритите на корт номер 7, като сбърка два бекхенда и един форхенд и съвсем бързо в самото начало трябваше да спасява три точки за пробив. С два невърнати сервиса по правите и едно добро излизане на мрежата веднага след начален удар той ги неутрализира, като в последния случай изпълни технично бекхенд-воле. Нови две кратки разигравания след сервис на българина приключиха с две грешки на противника и повеждане с гейм.

Димитров сбърка два ретура (в мрежата), а после и я намери с бекхенд след кратка размяна след сервис на съперника и отстъпи посрещането си - 1:1. Българинът поведе с 2:1 след два невърнати сервиса и два форхенд-уинъра по правата, първият от които доста качествен и дълбок от дъното на корта.

Димитров започна с по-качествените ретури във втория си гейм на посрещане и дори стигна до точка за пробив, само че точно тогава чехът изпълни най-добрия си сервис по диагонала в полето за предимство. Още една възможност беше пропиляна от българина, защото Лехецка излезе на мрежата и взе разиграването бързо, а нова такава негова атака завърши с неуспешен лоб на топ тенисиста ни - 2:2. Все пак, Гришо взе втори пореден бърз сервис-гейм на сметката си с лесно спечелени точки за 3:2.

Чехът не се поддаваше на напрежението и явно бързият корт също му отиваше, като вятърът този път не го притесняваше по никакъв начин и началният му удар вършеше много добра работа за ново скоростно подаване - 3:3. Димитров също се "посъбуди" и започна да ниже успешни сервиси по диагоналите и набързо без да губи точка се оттегли на кратка почивка при последния гейм с този комплект точки - 4:3.

Двамата размениха по един бързо спечелен сервис-гейм за 5:4, като разиграванията продължаваха да бъдат кратки, а началните удари често изобщо не биваха върнати. Димитров водеше в асовете с 2-0, но пък чехът имаше по-добри проценти на първо подаване - 72 срещу 64. Българинът направи 13-ата си непредизвикана грешка - бекхенд в мрежата - за 30-30, след като преди това бе успял да влезе два пъти в разиграване и да дочака неточности от задната страна на ракетата на съперника. Трета такава, този път от форхенд, доведе до сетбол на посрещане, а после фантастичен форхенд матира Лехецка - 6:4!

Втори сет

Чехът два пъти намери линиите в ключови моменти от разигравания в следващия сервис-гейм на Димитров и това провокира грешки на българина, като при втората дори се стигна до брейк-бол. С убедителна комбинация от начален удар и форхенд-уинър обаче той бе отразен, но в следващия момент Лехецка заслужи аплодисменти с печеливш бекхенд по диагонала за нов шанс за пробив. Той бе отразен след продължително разиграване с търпеливи изпълнения на Григор в двете страни на корта, като разходеният по ширината му съперник сбърка. Много хубав реутр на Лехецка обаче бе подкрепен с негово излизане на мрежата и бекхенд-уинър за трети брейк-бол, но и той бе отразен след неуспешен опит за къса топка на 142-рия в света. Поредна агресивна атака на мрежата на Лехецка този път беше парирана от Димитров с хубав лоб. Геймът надвиши 12-ата си минута и мина през четири равенства, но най-после с два невърнати сервиса българинът надделя - 1:0.

За разлика от него, Лехецка за отрицателно време си взе първия сервис-гейм на нула и практически без игра, за да изравни 1:1. Чехът продължаваше да впечатлява с агресивния си тенис и нестихващи излизания на мрежата, като Димитров отново трябваше да се потруди за спечелване на сервис-гейма си, но го направи накрая с безупречен минаващ бекхенд-уинър по диагонала - 2:1.

Нови два прецизни бекхенд-уинъра по правата от идентични позиции позволиха на Гришо да вкара интрига в следващото си подаване при 30-30, а после стигна до точка за пробив с нов хубав минаващ удар от задната страна на ракетата. Точно тогава обаче Лехецка заби първия си ас в мача по диагонала от лявата половина на корта, а после уверено с още два силни сервиса се измъкна от неудобната ситуация за 2:2.

Гришо увеличи броя на асовете си на 5 и с доста "евтини" точки на сметката си за бързо повеждане с 3:2. Лехецка не се притесняваше да търси уинъри от форхенд от дъното на корта и често имаше успеваемост, но тази тактика водеше нормално към повечко непредизвикани грешки. Димитров демонстрира търпение в разиграванията в шестия гейм и дочака три неточности от предната страна на ракетата на съперника си, за да стигне до брейк-бол. С излизане на мрежата обаче Лехецка се справи, като този път Григор не успя да го размине от бекхенд. Непредизвикана от задната страна на ракетата на чеха при поредното му излизане на мрежата доведе до втори шанс за пробив, но агресивната тактика с влизане напред в корта му се отплати за отразяване. В крайна сметка проблематичният гейм приключи с успех за Лехецка за 3:3.

Сега дойде ред на Димитров да направи колеблив сервис-гейм с нулева успеваемост от първи сервис, при която Лехецка заби бекхенд-ретур-уинър и стигна до брейк-бол. С двойна грешка пък - първата си в мача - българинът му подари предимство за 3:4. 20-годишният чех не трепна при затвърждаването на пробива си и въпреки една двойна грешка, спечели убедително за 3:5.

Григор намали на 4:5, като имаше добри форхенди по обратния диагонал и бекхенди по правата, но трябваше задължително да направи пробив в следващия гейм, за да остане в сета. За съжаление обаче, с изключение на един форхенд-уинър на българина, Лехецка дори не се затрудни особено да затвори втората част и да изравни резултата - 6:4, 4:6 след 82 минути игра.

Трети сет

Григор излезе пределно мобилизиран и концентриран след неуспеха във втория сет и не само набързо взе първото си подаване, но и направи светкавичен пробив на нула - 2:0. Димитров продължи убедителното си представяне и поведе с 3:0, като до този момент беше загубил само 1 точка.

Григор имаше възможност за още един пробив, която пропиля след излизане на мрежата на съперника и неуспешен минаващ удар. Впоследствие грешка от бекхенд и друга непредизвикана такава от форхенд на българина все пак позволи на Лехецка да открие сметката си в сета - 3:1. Практически без игра обаче Димитров взе на нула следващото си подаване и набързо дръпна с 4:1.

Гришо не се впрегна в преследване на нов пробив, но пък на сервис продължаваше да доминира уверено и се доближи само на гейм от рутинно спечелване на третия сет - 5:2. Българинът имаше добра възможност да поведе с 15-30 в следващия гейм, но не завърши форхенд край мрежата, след което стана "жертва" на два уинъра от предната страна на ракетата на Лехецка - 5:3.

Към този момент в двубоя съотношението уинъри-грешки на българина беше 24-23, а на Лехецка - 33-38, като чехът имаше 27 излизания на мрежата с 63-процентова успеваемост.

Четвърти сет

Григор успя да "се закачи" още на първия сервис-гейм на съперника и да стигне до 30-30, а после и до дюс, благодарение на нов страхотен минаващ бекхенд по правата над най-високата част на мрежата. Ас по правата и сервис-воле обаче позволиха на Лехецка да си вземе подаването за 0:1. Този път бе ред на Григор да използва тактика с излизане на мрежата след начален удар и в два такива случая той провокира съперника да намери мрежата, като в крайна сметка приключи на нула с хубав форхенд-уинър по правата - 1:1.

Димитров отново вкара интрига в сервис-гейма на противника си чрез умели минаващи удари и пак стигна до дюс, вкарвайки в употреба отново страхотните си бекхенди по правата. Мина се през още едно равенство, като продължително разиграване със задната страна на ракетата бе завършено с воле край мрежата на чеха и той впоследствие си взе гейма за 1:2.

Григор показваше признаци на не оптимална физическа кондиция, като след всяко по-дълго разиграване се навеждаше да си оправя обувките и да си взима почивка. В някои точки от предишния сет той дори не се протягаше към топки, отправени от съперника, но тогава имаше аванс с пробив и може би си съхраняваше силите за доминация от сервис, както и стана. Той трябваше да прави обрат от 0-30, но се справи добре с два невърнати начални удара и две търпеливи разигравания, дочаквайки грешки на противника за 2:2.

След като стигаше поне до един дюс в предишните си две посрещания, сега Григор също имаше възможност да го направи, но не можа при 30-30 да размине съперника си с два опита от бекхенд. Лехецка пък заби втори ас в сета и поведе с 2:3. Димитров без напрежение си взе подаването за 3:3, но после същото направи и чехът, за когото това бе първи такъв подобен гейм в четвъртия сет. Григор направи две двойни грешки (общо три в мача с онази при брейк-бол на съперника във втория сет) и леко си усложни положението при 15-30. Той обаче по перфектен начин миксира началния си удар и с три поредни невърнати осъществи обрат за 4:4.

Лехецка осъществи втори пореден убедителен сервис-гейм и поне си осигури поставяне на съперника под напрежение да се бори за оставането си в сета - 4:5. Димитров реализира бекхенд-уинър по диагонала и форхенд-уинър по правата, докато тича, след което с излизане към мрежата направи много сложно воле с гръб към нея, за да изравни атрактивно на 5:5.

С хубав минаващ бекхенд по правата Григор осигури интрига в следващия гейм при 30-30 и доминираше в последвалото разиграване, за да заслужи брейк-бол, който всъщност бе от т.нар. "скрити мачболи". За съжаление обаче Лехецка се спаси с много добра защита и последвало излизане на мрежата, след като бе изтласкал почти до паната българина с мощните форхенди. Серия от подсечени бекхенди на Димитров докара до грешка на противника и нов шанс за пробив, който вече беше реализиран с изящен минаващ форхенд - 6:5!

Лехецка заслужи аплодисменти с много добра къса топка от основната линия за 30-30, след което стигна и до шанс за пробив след грешка от форхенд на съперника. Григор бързо я отрази с комбинация сервис-форхенд и в следващото разиграване стигна до мачбол със серия от дълбоки удари с предната страна на ракетата. Лехецка обаче рискува всичко с един бекхенд по правата и за пореден път намери линията, за да се запази "жив" в мача, но съвсем скоро дойде вторият мачбол. Той вече набързо бе реализиран с излизане на мрежата след сервис и Димитров се класира за втория кръг!

Гледайте всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Тенис

Виж всички