Осем души загубиха съдебно дело срещу Манчестър Сити

Осем души загубиха съдебно дело срещу Манчестър Сити

Осем души загубиха съдебното дело срещу Манчестър Сити днес, след като обявиха, че с тях е злоупотребявано по време на престоя в школата на клуба от човек, който е работил за Сити като треньор. Мъжете, които в момента са между 40 и 50-годишна възраст, обвиняват Били Бенел, че ги е малтретирал, когато e тренирал юношески отбори в Северозападна Англия в периода от 1975 до 1985 година. По същото време Бенел е бил скаут на Манчестър Сити съвместно c треньoрската си работа и твърдят, че клубът е отговорен за вредите, които са претърпели. Но съдия от Лондонският върховен съд взе решение срещу тяхната жалба.

"Връзката между Бенел и Манчестър Сити е недостатъчна, за да се потърси по-сериозна отговорност от работодателя на въпросния човек", обясни съдия Джонсън след края на делото: "Местоработата на Бенел е дала възможност да извърши злоупотребата, но Манчестър Сити не носи отговорност, защото тези по онова време деца не са били поверени на човека да се грижи за тяхното благосъстояние. От това следва, че не няма доказателства как Манчестър Сити е правно отговорен за действията на Бенел".

Адвокатът, който представлява осемте мъже с искови молби - Дейвид Макленън заяви, че клиентите му са "едновременно шокирани и уплашени" от подобно решение на съда.

Бенел, който изтърпява 34-годишна присъда за сексуално насилие над момчета, беше първият свидетел, призован от адвокатите, представляващи Сити в процеса. Той даде показания чрез видеовръзка от затвора.

От Сити обясниха, че Бенел е бил регионален скаут за школата в средата на 70-те години, но никога не е работил за клуба в периода 1979-1985 година.

Бенел заяви, че никога не е бил треньор в системата на Манчестър Сити, а юношеските отбори, които е водил нямат връзка с този клуб и не са били използвани за набиране на таланти за Манчестър Сити след периода 1978-1979. Също така заяви, че е използвал предишните си връзки със Сити за своя собствена изгода, демонстрирайки близост с клуба. И отрече да е малтретирал четирима от мъжете.

Осемте човека търсят компенсация за психологически щети, а шестима от тях искат компенсация и заради провал на кариерата им във футбола.

Бенел беше осъден за сексуално малтретиране на момчета в пет отделни случая - четири пъти във Великобритания и веднъж в САЩ. За момента няма яснота колко общо момчета е насилвал по времето, когато е бил треньор в различни школи.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти