Битката за световната шахматна титла започва в сряда в Дубай

Битката за световната шахматна титла започва в сряда в Дубай

Настоящият световен шампион по шахмат Магнус Карлсен от Норвегия и руският претендент Ян Непомнящи започват в сряда в Дубай спора за световната шахматна корона.

Срещата ще продължи до 16 декември, когато е закриването. Мачът съвпада с провеждането на световното изложение "Експо 2020" в Дубай, което бе отложено за тази година заради пандемията от коронавирус.

Церемонията по откриването е на 24 ноември. Тогава ще се изтегли и жребият, а първата партия е насрочена за 26 ноември.

Мачът включва 14 партии с класически контрол на времето (120 минути за първите 40 хода, 60 минути за следващите 20 хода, 15 минути - от 61 ход до края на партията с добавяне на 30 секунди за всеки ход). Победител е участникът, който спечели 7.5 точки.

Ако след изиграването на 14-те партии все още не е определен новият световен шампион, ще бъдат изиграни 4 партии по правилата на тайбрек рапид шаха с контрол на времето от 25 минути, плюс 10 секунди на ход за всеки играч. Ако резултатът е равен след края на тайбрека, ще се проведат още две блиц игри с контрол на времето от 5 минути, плюс 3 секунди на ход.

Наградният фонд в сблъсъка за световната шахматна титла е 2 милиона евро. Победителят получава 1.2 милиона евро, а другият финалист - 800 хиляди евро. Ако мачът завърши на етап тайбрек, победителят ще получи 1.1 милиона евро, загубилият 900 000 евро.

Магнус Карлсен, който на 30 ноември ще навърши 31 години, държи световната титла от 2013 година, когато победи индиеца Вишванатан Ананд. През 2014-а той защити трофея в дуел с Ананд, през 2016-а срещу руснака Сергей Карякин, а през 2018-а срещу американеца Фабиано Каруана.

Ян Непомнящи е на 31 години, европейски шампион от 2020 година и победител в Турнира на претендентите за световната шахматна корона от тази година.

Първият официален световен шампион по шах е австрийско-американският шахматист Вилхелм Щайниц от 1886 година.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти