Отиде си патриархът на българския хандбал

Отиде си патриархът на българския хандбал

Българският хандбал изгуби една от най-светлите си личности. Броени дни преди да навърши 91 години почина един от първите деятели на хандбала в София и в България - доц. Никола Кръстев, съобщиха от БФХандбал.

Доц. Кръстев често е определян като Патриарх или Баща на хандбалната игра у нас. Повече от 45 години той е преподавал предмета хандбал във ВИФ (сега Национална спортна академия) и е давал знания и педагогически умения на голям брой специалисти.

В периода на трудовата му дейност във ВИФ/НСА от 1954 до 2005 година е бил завеждащ сектор "Хандбал" (до 1974 година), ръководител на катедра "Баскетбол, волейбол, хандбал" (1975-1988), декан на Учителски факултет (1979-1987) и над 15 години член на Академичния и Научния съвет на НСА.

Бил е научен ръководител на по-голямата част от защитилите дисертации по хандбал и на стотици курсови и дипломни работи. Има над 70 публикации (учебници, монографии, учебни помагала, ръководства и статии). Като финал на неговата творческа работа са последните две книги - "Хандбално букварче" и "Хандбален алманах 1958-2008 година", на които той е и редактор.

В треньорската си кариера с отборите на ВИФ е спечелил 14 шампионски титли (жени-10 и мъже-4). Бил е треньор на мъжкия и женския национални отбори и над 15 години е един от елитните съдии на България. По време на 11-годишната му треньорска работа в Института и СДФ "Академик" под негово ръководство се възпитават и израстват 30 майстори и кандидат-майстори на спорта.

От основаването на БФХандбал през 1958 година до 2004-та е бил неизменно член на нейното ръководно Бюро (Управителен съвет). От 2005 до 2008 година е председател на Контролния съвет при БФХ. В продължение на повече от 40 години е председател на Треньорския съвет, а от 2006 година е Почетен председател на ТМК. Общото събрание на БФХ през 2008 година го удостои със званието "почетен член на Управителния съвет".

Носител е на орден "Кирил и Методий" и е награден от Българския олимпийски комитет със златен медал "За олимпийски заслуги".

Поклон пред светлата му памет!

Още от Други спортове

Виж всички