Мъри: Заминаваме на лагер в Анталия за един месец, не виждам дилема в това Левски да се напълни с чужденци

Наставникът на Левски Станимир Стоилов говори по различни теми, свързани със “синия” клуб. Той призна, че има минимален напредък, но и много проблеми в отбора. Мъри разкри, че тимът ще замине на лагер в Анталия по време на зимната пауза, където ще изкара един месец в тренировки. Ето какво сподели още наставникът:

Добри новини за Мъри Стоилов преди контролата с Пирин
Добри новини за Мъри Стоилов преди контролата с Пирин

„Направили сме програма. На 3 януари започваме подготовка и на пети заминаваме за Анталия – един месец лагер с прекъсвания. Там ще бъдат свободни футболистите. Няма да копаят, а ще тренираме. Ще има паузи между двата лагера, ще има 3-4 дни почивки. Всеки да ходи, където иска. Може и повече от един месец, може два“, разкри Стоилов пред "Дарик".

„Общо взето всичко е наред. Отсъстват доста играчи. Натиснаха ни травми и леки болести. Тази седмица сме се разпуснали. Тренираме около шест-седем човека. Децата също тренират с мъжкия отбор и мога да ги гледам, това е позитивното.

Има някакъв съвсем минимален напредък. Аз не си затварям очите пред проблемите. Искам да изчистим всички игрови моменти. Видях отбор, който държи противника в собствената си половина. Опитва се да котнролира мача. Видях и неувереност в отбора. Има наченки да направим първите стъпки към много по-добро представяне. Колкото и да не ми се иска, на футболистите постоянно казвам, че все още не отговаряме на името на Левски. Старанието е огромно. Въпросът е докъде ще стигнем. Няма да се уморя да си затварям очите, докато не станат достатъчно добри, докато отборът не отговаря на критерия Левски. Не се притеснявам, когато моите футболисти ме мразят. Ще ме заобичат, когато дойдат добрите резултати“, каза Мъри.

Той заяви и че знае каква отговорност носи наставникът на „синия“ клуб: „Като футболист знам какво значи треньор в Левски. Това беше най-високото ниво в клуба и всички сме се съобразявали. Много от тях не са сред живите. Те бяха институция в клуба. В последно време Левски измести акцента на най-важния човек в спортно-техническата част. Започнахме да се съобразваме с футболисти и лични интереси, но не уважавахме достатъчно треньора. Ако върнем левскарските правила, всичко ще е наред. Няма да се спра пред нищо, даже някой да остане недоволен или сърдит.

С хората, с които съм работил дълги години, нямаме нужда да уточняваме тренировки. Всичко се знае само с една дума. Важно е да има единомислие. Опитваме се да обучаваме новите хора и да ги въвеждаме в нашите правила. Едно обръщане във футбола е повече от 5 метра бягане. Когато аз не съм доволен, взимам мерки. До Нова година ще имаме яснота по всички въпроси“, каза Мъри за стиковката в треньорския щаб.

“За да спасим Левски, трябва да се правят всякакви видове жестове. Не съм привърженик да правим големи селекции. Ще се опитаме да надграждаме всяка година. Надявам се футболистите да защитят по най-добрия начин името на отбора. Ако те играят на ниво, аз ще съм най-щастливия човек. Вече два месеца се обучаваме. Виждам желание. Има недоверие, но те са на лична основа.

Не съм отписал никого. Шелис е в лошо психологическо състояние. Футболът е игра на грешки и изгубихме много мачове. В момента, когато се върне в нормално психическо състояние, ще го ползвам отново. Отписвам играчи, които не спазват моите правила, правилата на Левски”, заяви още Мъри.

“Най-големият ми проблем в момента е да ги убедя да им влезем в главите. Опитваме се. Надявам се с повторението всичко да изчистим. Давам по-дълъг период на всички. Вярвам им безрезервно на тях и на треньорската работа. Ако те правят това, кеото аз искам на терена, няма да имаме проблеми. Не можем да дадем цялата информация. Всеки ден добавяме малко и малко, за да не стане тотална каша. Не можеш наведнъж да предадеш огромно количество знания. Първо искам да оправя играта във фаза защита. В последните няколко мача има напредък. Противникът не създава достатъчно моменти”, каза Стоилов.

Феновете на Левски само в Сектор "А" и със зелен сертификат за контролата с Пирин
Феновете на Левски само в Сектор "А" и със зелен сертификат за контролата с Пирин

"Не виждам дилема в това Левски да се напълни с чужденци. Аз не деля отбора на българи и чужденци. Много често чувах от съблекалнята на Левски чужденци и България. Как да вдигнем нивото? Моето разбиране е поне 50% от отбра да са юноши на Левски и ще се опитам да го запазя под някаква форма. Всеки да гледа неговия си отбор. В ЦСКА са 18 чужденците.

В момента таванът за заплати продължава да се държи, нямаме намерение да го разваляме . Имаме финансова дициплина, ще търсим породажба, за да се добавят средсатав и Левски да диша по-спокойно. Макар и по минимални попълнения, трябва да добавяме, но няма да плащаме пари за трансфери.

Иска ми се да е план 2023-а. Това е моят ангажимент. Съмнявам се, че ще литнем, но трябва да крачим бодро и да сме горди на терена. Футболът стана сериозни инвестиции в играчи и инфраструктура, във всяко естество. Трябва да спечелим пари под всякаква форма, за да си подбряваме нивото”.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти