Организаторът на полета, при който Сала загуби живота си, бе признат за виновен

Организаторът на полета, при който Сала загуби живота си, бе признат за виновен

Организаторът на злополучния полет, в който загубиха живота си нападателят Емилиано Сала и пилотът Дейвид Ибътсън, бе признат за виновен по основните обвинения в това, че е застрашил безопасността на самолета и пътуващите в него. Такова е решението на Кралския съд в Кардиф. 67-годишният бизнесмен Дейвид Хендерсън, както се казва въпросният организатор, ще научи присъдата си на 12 ноември. Преди десетина дни той се призна за виновен в обвинението, че е организирал полета без нужното разрешение за пътника на борда. Той отрече по-тежките обвинения за това, че е застрашил безопасността на самолета. Днес обаче съдът го призна за виновен и по това обвинение.

Според обвиненията на прокуратурата Хендерсън е трябвало да пилотира самолета, но той е бил във ваканция със съпругата си в Париж и е предоставил правото да пилотира на Дейвид Ибътсън, който не е имал книжка за граждански пилот, разрешителеното му е било изтекло и не е бил компетентен да пилотира нощно време.

Емилиано Сала премина от Нант в Кардиф през януари 2019 г. Футболистът отлетя до мястото на отбора с лек едномоторен самолет. На 22 януари летателният апарат изчезна от радара. По-късно разбитата машина бе намерена на дъното на Ламанша. Сред останките беше открито тялото на Сала.

Пилотът Дейв Ибътсън така и не е открит.

Още от Футбол свят

Виж всички