Светльо Петров: Единствено ЦСКА може да се намеси в борбата за титлата с Лудогорец

Светльо Петров: Единствено ЦСКА може да се намеси в борбата за титлата с Лудогорец

Бившият футболист на ЦСКА и главен мениджър на Добруджа Светослав Петров говори по актуални теми в българския футбол. Той е на мнение, че БФС трябва да се намеси и да вземе най-добрите решения, за да има развитие в родния футбол. Според Петров единствено ЦСКА - София може да се намеси в борбата с Лудогорец за титлата, а решаващо за сблъсъка помежду им ще бъдат резултатите от европейските клубни турнири. 

"Трябва да бъдат взети най-добрите решения за бъдещето на българския футбол. Мисля, че за работата в детско-юношеския футбол не трябва да прехвърляме топката само на клубовете. В Австрия и Германия има методика, която е спусната от футболния съюз към клубовете. Когато Бойко Борисов беше премиер, държавата изяви готовност да отдели 30 милиона за българския футбол. Защо нищо не се случи? Защо не се доразви тази идея? За последните няколко години винаги имаме набор, който се класира за Елитен кръг. Така се случи при юношите до 17 години, които победиха Хърватия и Сърбия и се класираха за Елитния кръг на Евро 2022. Това показва, че детско-юношеският футбол работи. 

Постоянно атакуваме, че нямаме добри треньори, с което не съм съгласен. Проблемът е другаде. Трябва да се акцентира върху прехода от юношеския към мъжкия футбол. Никой не може да ме убеди че 90% от чужденците у нас имат класата, за да се постигнат добри резултати. По мое време в ЦСКА успехите дойдоха с повече българи в състава и малко, но качествени, чужденци. Крайно време е БФС да спре да се оправдава с клубовете за работата в ДЮШ. В Австрия централата стимулира финансово отборите, които спазват спуснатата методика", сподели Светльо Петров в "Студио дерби". 

"Има нужда от напасване и време, за да могат футболистите да свикнат с изискванията и вижданията на Стойчо Младенов. Чужденците трябва да разберат какво е да играеш за този клуб. Когато един футболист в ДЮШ е създаден във водещите отбори, е нормално, когато стигне в мъжкия футбол, да се представя на високо ниво. Не съм сигурен, че по-голямата част от чужденците, които идват в България, имат нивото да играят във водещите ни отбори. За жалост никой освен ЦСКА не може да се намеси в борбата с Лудогорец за титлата. 

Двата отбора ще изиграят поне още 3 мача до края на първенството. Решаващ ще бъде изходът от резултатите им в евротурнирите и кой с каква нагласа ще започне напролет. Борбата ще е при отборите за изпадане. Мисля, че първата 6-ица ще е подобна на тази от миналата година. За да имаме силен национален отбор след години, трябва задължително да се въведе изискване за български футболисти под 21 години във всеки отбор. БФС трябва да се намеси, за да има развитие в българския футбол. Ако българският треньор има сигурността, че ще изпълни договора си до края, ще има смелостта да налага повече млади състезатели", завърши бившият полузащитник на ЦСКА.

Още от БГ Футбол

Виж всички