ФИФА обяви за евакуирането на колко хора от Афганистан е помогнала

ФИФА обяви за евакуирането на колко хора от Афганистан е помогнала

ФИФА обяви, че организацията е помогнала за евакуирането на още 57 души, включително от футболната общност, от Афганистан в Катар. Управляващият орган на най-популярната игра миналата седмица съобщи, че е оказано съдейстивие на почти 100 играчи и техните семейства, включително жени, преминаващи по същия маршрут от Кабул до Доха. 

ФИФА работи съвместно с правителството на Катар по въпроса и каза, че Албания сега също помага. "След поредния кръг от сложни преговори ФИФА може да потвърди, че е подкрепила Катар с евакуацията от Афганистан на втора група бежанци, свързани с женския футбол и баскетбол", се казва в изявление на ФИФА. "Общо 57 души, предимно жени и деца, кацнаха безопасно в Доха в сряда, 20 октомври, с чартърен полет на Qatar Airways", се още в съобщението. 

Много футболисти се бяха скрили, след като талибаните възстановиха властта си в Афганистан през август, а група младши футболисти успяха да избягат в Пакистан и оттогава получиха визи за Великобритания. На жените не беше разрешено да участват в спортни мероприятия по време на първото управление на талибаните, което продължи до 2001 г. 

Президентът на ФИФА Джани Инфантино благодари на лидерите на Катар и Албания и призова правителствата и футболната общност "да ни помогнат при получаването на разрешения за пребиваване и визи за евакуираните, за да могат те да започнат нов живот при безопасни и сигурни условия".

Още от Футбол свят

Виж всички