Палестинската футболна асоциация отмени среща с президента на ФИФА

Палестинската футболна асоциация отмени среща с президента на ФИФА

Палестинската футболна асоциация е отменила срещата с президента на ФИФА Джани Инфантино в знак на протест срещу участието му в събитие в Музея на толерантността, построен над мюсюлманско гробище в Източен Йерусалим

В изявление във вторник от централата заявиха , че посещението на Инфантино в музея е "тотално оскърбление към ценностите на ФИФА за религиозна толерантност и мирно съжителство". Инфантино присъства на събитието вчера заедно с бившия американски посланик в Израел Дейвид Фридман. Израел завладява Западния бряг и Източен Йерусалим, наред с други територии, през 1967 година. Палестинците, от друга страна, искат териториите за собствената си държава Палестина със столица Източен Йерусалим. 

Израел наскоро нормализира отношенията си с арабските съседи - ОАЕ, Бахрейн, Судан и Мароко, а Инфантино каза, че това може да доведе до съдомакинство на големи международни турнири. През 2018 година ФИФА наказа президента на Палестинската федерация Джибрил Раджуб за 12 месеца, след като той призова феновете да изгорят фланелки и плакати на суперзвездата Лионел Меси, ако той играе приятелски мач за Аржентина срещу Израел в Йерусалим - двубой, който в крайна сметка беше отменен.

Още от Футбол свят

Виж всички