Пилоти в MotoGP са поискали скъсяване на състезание в Остин

Пилоти в MotoGP са поискали скъсяване на състезание в Остин

Част от пилотите в MotoGP са поискали дължината на днешната надпревара за Гран При на Америка да бъде намалена заради огромните бабуни на „Пистата на Америките“. 

От години насам трасето край столицата на щата Тексас – Остин е известно със своите огромни неравности, които са породени от меката почва, върху която то бе изградено. Освен самата почва и надпреварите от Формула 1, които се провеждат на пистата също допринасят за образуването на неравности, заради високите нива на аеродинамично притискане.

Според част от звездите на кралския клас тези бабуни правят американското трасе твърде опасно за надпревари на две колела. По тяхното мнение тези неравности изцеждат твърде много техните сили, тъй като те се борят да останат върху своите машини, вместо да ги карат бързо. Точно поради тази причина в традиционната петъчна среща на комисията по безопасност е било изискано скъсяване на дистанцията от 20 обиколки.

Данило Петручи

По думите на Данило Петручи обаче тази молба на пилотите не е била взета на сериозно от организаторите на шампионата от Dorna Sports.

„Ние помолихме, но те си мислеха, че се шегуваме. В комисията по безопасността поискахме по-късо състезание, но не мисля, че това ще е възможно. Имаме нужда от това, не знам какво може да се направи, не съм сигурен дали всички пилоти са съгласни с това. Със сигурност 90% искаха скъсяване на дистанцията. Ако зависеше от мен това щеше да се случи. 

„Както ви казах, те мислеха, че се шегуваме с искането за съкращаване на състезанието и меко казано ги разсмяхме. Те не ни приемат на сериозно“, каза звездата на Tech 3 KTM.

Франческо Баная

Сред пилотите, които са се присъединили към италианецът са били неговият съотборник Икер Лекуона, както и други, чиито имена не бяха разкрити. Франческо Баная, който по-късно днес ще потегли от първата позиция на старта дори е поискал отмяна на състезанието, въпреки че това може да му коства титлата. Според пилота на Ducati това би било правилното решение на фона на сериозните инциденти в световния мотоциклетизъм през последните месеци.

Всички пилоти обаче се обединиха около мнението, че „Пистата на Америките“ трябва да бъде преасфалтирана и проблемите с почват решение, ако трасето иска да запази своето място в календара.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти