Петър Колев обяви целта пред Берое

Старши треньорът на Берое Петър Колев заяви пред "Дспорт", че основната задача пред отбора на този етап от сезона е класиране в топ 6. Той каза, че Мартин Камбуров ще липсва на тима при гостуването на Пирин Благоевград от втория кръг на efbet Лига, но е на мнение, че Берое има необходимото качество в атака. 

Аз лично останах доволен от второто полувреме на мача срещу Локомотив. Надявам се по същия начин да влезем в следващия двубой, който в никакъв случай няма да е по-лесен. Изправяме се срещу един много опитен състав, с много бивши национали. Мачът ще бъде огромно предизвикателство за нас, но смятам, че ние имаме сили, достойнствата и възможностите да излезем с чест и да победим в този двубой. 

Берое през миналия сезон играеше силно като гост, със сигурност ще искате да пренесете това и през настоящата кампания. 

Смятам, че от една страна не е чак толкова трудно да се играе при гостуванията. Специално през миналата година домакинският фактор като публика отсъстваше. От тази гледна точка през този сезон ще бъде малко по-трудно. Публиката може да даде настроение, както на единия, така и на другия отбор. 

Берое играе трудно в Благоевград. Ще успеете ли да запазите хладния ум в своите футболисти? 

Разполагаме с достатъчно опитни футболисти, които са минали и през този стадион, и през много други такива мачове. Имаме достатъчно легионери, които да не отдават голямо значение на домакинския фактор в Благоевград. От тази гледна точка ще стоим добре. 

През последните сезони в Берое липсва балансът и постоянството в представянето. Кои ще бъдат ключовите неща за постигането на това през тази година? 

Ключовите неща са колективните действия, колективната игра, добрият климат в съблекалнята. Това от една страна и от друга се надявам, че играчите ще асимилират все по-бързо изискванията към тях. За тях има много новости, но се надявам да успеят в най-кратко време да изпълняват това, което се изисква от тях на терена. Всеки един мач ще се подобряваме – имаме предвид комуникацията между играчите и отделните линии. Процесът няма да е кратък, защото имаме нови хора, които пристигнаха през миналата седмица и тепърва трябва да влязат. Те трябва да се опознаят с другите. Трябва да имаме необходимото търпение към тях, за да се аклиматизират. Това са нормални процеси във футбола и се случват навсякъде. Лошото е, че при нас беше по-голяма бройката на напусналите и на новопривлечените, което не трябва да се случва в бъдеще. 

Колко бързо ще може Сако, Камара и Тунгара да се интегрират към отбора? 
До две седмици, до мача с Черно море или до следващия и тримата ще са напълно готови да играят. Единият ще бъде в групата за мача с Пирин, но няма да започне мача. Един има проблем с документите още и ще бъде готов за другата седмица. Третият футболист не е достатъчно готов след контузия, за да може да влезе и да помогне на 100%. Мартин Камбуров със сигурност ще липсва на Берое при гостуването в Благоевград. Как ще го замените? В атака имаме достатъчно вариативност на неговата позиция. Вярно е, че ще ни липсва с головия си нюх и лидерските си качества. Аз се надявам, че хората, които ще играят там да го заместят по най-добрия начин. Имаме необходимото качество в атака. Нямам притеснения от тази гледна точка. Ще търсим вариант на игра в атака без Камбуров. 

Срещу Локомотив София Алиун Фал игра като крило. Не смятате ли, че Берое го губи по този начин, защото силните му качества са като централен нападател? 
Така е, но при положение, че Фуртадо бе наказан, а останалите двама външни са контузени и не са готови, нямах друг избор. Нямам намерение да го правя крило. Той си е нападател и ще си играе на тази позиция. В момента там липсваха хора и от тази гледна точка използвах неговата дисциплина във фаза защита, неговата отговорност. Не е толкова ефективен там във фаза атака, но балансира в други неща. Аз съм доволен от представянето му специално в мача срещу Локомотив София. Какво е състоянието на Даниел Генов и колко скоро може да го видим в игра? Даниел Генов направи вчера общо взето първа тренировка или част от тренировката с топка с останалите играчи. Тепърва ще навлиза в игрови ритъм. 

Кийлън Лебон показа срещу Локомотив София много интересни неща, но много често се изключваше от играта. Какво е необходимо, за да може той да демонстрира по-висок интензитет на играта си за по-продължителен период от време? 
Кийлън Лебон е изключително променен през тази година и като поведение. Неговото отношение към тренировъчния процес и към мачовете е много по-различно. Той е изключително подготвен и мотивиран. Има своите слабости в играта, за които всекидневно говорим и се стремим да ги отстраним. Лебон през тази година добре асимилира нещата и се стреми да ги върши, главно във фаза защита. Вярно е, че той се изключва във фаза защита, но работим в това отношение и мисля, че той има чувствително подобрение в играта си във фаза защита. В атака е ясно, че е изключително разнообразен. Има компоненти, върху които работим, за да ги подобри, но е изключително положителен и позитивен през тази година. 

Какво положително искате да видите като промяна в играта на Берое срещу Пирин, а не видяхте срещу Локо Сф? Искам да видя малко по-бързо преминаване през средната третина, малко по-голямо изостряне на играта и повече пасове в дълбочина. Това е нещото, което искам да видя повече в мача срещу Пирин. 

Какви са целите на Берое през настоящия сезон и какви са вашите лични амбиции? 
Пред отбора цели не са поставяни от ръководството до този момент. Моите лични съм ви ги споделял. Искам отборът да не допуска колебание, да има едно постоянно ниво и лека-полека да го повдига това ниво. На всички е ясно, че мястото на Берое е в първите шест. Основната ни задача и цел, която трябва да имаме на този етап е попадането в топ 6. Тази година първенството е изключително интересно и трудно, според мен. Новаците не са кои да е, а са Пирин и Локомотив София. Срещу останалите отбори се играе изключително трудно независимо кой е домакин и кой е гост. Първите мачове от първенството го показаха. Изключително изравнени отбори като възможности, може би открояващи се два отбора на фона на останалите, които са на малко по-високо ниво. Всичко ще бъде битка и всяка точка ще бъде ценна.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти