Майкъла: На "Армията" управлението е махленско, промяната със Стойчо пак е временна

Бившият полузащитник и изпълнителен директор на ЦСКА Георги Илиев коментира в предаването "От дузпа в тъч" по Sportal TV актуални теми от българския футбол. Бизнесменът нарече "временно пребиваващи" всички ръководители на стадион "Българска армия" след 1989 година. Майкъла определи като "непрофесионален" начинът, по който ЦСКА - София се раздели с Любослав Пенев. Припомняме, че Ел Голеадор беше освобен след победата на "червените" над ЦСКА 1948. Илиев добави, че не вижда кой може да свали Лудогорец от трона в efbet Лига. 

"Организацията на ЦСКА 1948 е много професионална, няма нищо общо с тази на "Армията". За съжаление е така. Махленско ниво. При ЦСКА 1948 поканите, настаняването, напитките, съставите, всичко е на високо ниво. Освен Ивайло Чочев и Наумов, другите им футболисти имат голям късмет. Собственикът на ЦСКА 1948 дава шанс на българските играчи, нека се замислят какво дават и какво им е нивото, защото ЦСКА трябваше да води с 5:0 първото полувреме. 

Собственикът на ЦСКА 1948 много обича футбола, дава шанс на българите - само те и Славия дават шанс на българите. Цветомир Найденов е герой, той им дава професионални условия за работа. Повечето играчи на ЦСКА 1948 обаче не могат и да тичат. ЦСКА ги надбяга, българските футболисти да се замислят какво дават. В националните отбори е същото - БФС не създава футболисти, те трябва да излязат от клубовете. Там обаче нивото е много ниско. 

Начинът, по който освободиха Любо Пенев не е професионален, това говори за манталитета на ръководството. Не може легенда като Любо да бъде освободен така. За мен още след мача с Лудогорец Любо беше "подготвен" за смяна. Още тогава Стойчо е знаел, че ще бъде той. Феновете скочиха на ръководството, феновете са ЦСКА. Всеки може да е собственик, всички са временно пребиваващи, феновете са постоянни. Щом не са доволни… Или трябва да се знае, че се прави отбор да сме шампиони и да участваме в евротурнирите, или трябва да живуркаме година след година - който излезе добър, го продаваме. 

ЦСКА няма лидер. Валентин Антов не е лидер, той е добър футболист, но нищо повече. Лидерът дърпа отбора напред. Дали Стойчо Стоилов е бушон и не е правил нищо без знанието на Гриша Ганчев? Абсолютно. Никой там не може да направи нещо без негово знание и съгласие, това е така още от Ловеч. Затова сменяме десет треньори, не може обаче така да смениш Любо. Свикваш пресконференция и се казва, не е начинът да смениш екипа в полунощ. Това не е професионално и морално за мен. Там легендите и ветераните не ги броят за нищо, не съм звънял на Любо след това - не ми е удобно. Ако не знаят как професионално да освободиш един човек, какво да говорим. 

Случилото се със Стойчо Стоилов е нещо изключително грозно, но това е начинът на управление. От 10 години казвам, че Лудогорец е единственият професионален клуб в България, писна ми вече да го повтарям. За съжаление е това. Управлението в ЦСКА беше много елементарно - нито Пламен Марков, нито Стойчо Стоилов, нито Ганчев-младши получават шанс. Да сте чули в последните пет-шест години в ЦСКА някой да каже "аз реших това, аз направих този трансфер, аз назначих този" - колективна безотговорност. Трябва някой да си застане зад решенията. 

Стойчо Младенов е перфектен, но и Любо Пенев е перфектен, някой да излезе и да каже от какво не са доволни: подготовка, начин на работа, професионално отношение, нещо. ЦСКА беше ЦСКА, когато беше с Министерството на отбраната. След това всички собственици нямаха общо с ЦСКА - махленско управление, временно. Сега промяната пак е временна - нищо съществено няма да стане. Да, Стойчо ще вкара ред, но временно. Това е начинът на управление на клубовете. Ако паднем от Лудогорец и още един мач, както става? Следващият ще е Стойчо, ще го сменят след три месеца и той ще ни осъди за 200 хиляди, както досега два-три пъти стана. 

Кажете едно нещо, което е професионално в ЦСКА. ДЮШ ли? Стадионът ли? От седем години не е вложен 1 лев в стадиона. Вътре е все едно си в старините… Това е. И да дойде един много сериозен бизнесмен - Румен от Арда, същата работа ще е, временно ще е. В Арда имат по-добра организация. За "Армията" няма никакъв проблем да се строи, ЦСКА трябва да извади 20 милиона, да ги депозира в сметка, да си намери една бетинг-компания за 15 години, за две години стадионът ще е готов, г-н Инджов знае много добре. Има разрешителни от всички инстанции. Не искаме да извадим пари. 

Няма кой да катурне Лудогорец, категорично. Америка е открита отдавна. Те взимат готови и качествени футболисти, те не взимат такива с изтекли договори, след контузии и т.н. При Любо играехме много по-добре от тях, те имаха проблеми, но си продадохме играчите. Винаги, когато стигнем до решаващ мач с Лудогорец, стават катаклизми в ЦСКА. Три титли от джоба ни взеха. Част от играчите и ръководството предадоха ЦСКА, говоря за три титли. 

Браво на Наско Сираков, че оцелява в това тежко състояние, но Левски има 15 милиона бюджет, това ли е криза?! Това не е сериозно. Като почнаха блока и отказаха козирка, им казах, че дотам ще стигнат. Тези 15 милиона им идват от спонсори. ЦСКА обаче ще остане основният конкурент на Лудогорец, Стойчо Младенов е амбициозен, не обича да губи. Имаме и пет-шест много класни футболисти, нищо че говорят против Стойчо Стоилов, но нещо в подготовката се обърка. Стойчо Младенов бързо ще ги вкара в час", заяви Георги Илиев в "От дузпа в тъч".

Още от БГ Футбол

Виж всички