Ред Бул: Новите доказателства ще покажат инцидента в различна светлина

Според моторспорт съветника на тима на Ред Бул във Формула 1 д-р Хелмут Марко, новите доказателства, които от тима ще представят на ФИА в четвъртък, ще представят инцидента между Макс Верстапен и Люис Хамилтън в „различна светлина“.

Съперниците за титлата се удариха на старта на Гран При на Великобритания преди две седмици, като този контакт изпрати Верстапен в гумената стена, в която той се удари със сила от 51g. Освен че не завърши на „Силвърстоун“, нидерландецът трябваше да посети и болница за превантивни прегледи, от която бе изписан още същата вечер.

От Ред Бул разкриха колко струват щетите по болида на Верстапен
От Ред Бул разкриха колко струват щетите по болида на Верстапен

В същото време Хамилтън бе наказан с десет секунди за ролята си в инцидента, но въпреки това той триумфира пред родна публика. По този начин той стопи аванса на Верстапен в спора за титлата, където разликата между двамата пилоти е само осем точки след десет старта.

Във вторника преди Гран При на Унгария обаче, от Ред Бул поискаха официално преразглеждане на наказанието на Хамилтън, което според тях е било твърде леко. За да се стигне до негова промяна, от Ред Бул трябва да представят съществени доказателства, които не са били на разположение на стюардите при първоначалното разглеждане на инцидента.

От Ред Бул официално поискаха преразглеждане на наказанието на Хамилтън от ГП на Великобритания
От Ред Бул официално поискаха преразглеждане на наказанието на Хамилтън от ГП на Великобритания

Пред немската телевизия RTL д-р Марко разкри, че основният приоритет на тима при спирането на състезанието е бил състоянието на Макс. Именно това е била причината, те да не изложат своята позиция пред стюардите в периода, в който инцидентът е бил разглеждан от комисарите.

„Фактите ще бъдат представени в четвъртък и се надяваме, че те ще доведат до преосмисляне, защото все още мислим, че наказанието бе твърде леко. Ние имаме нови доказателства, които ще представят инцидента в различна светлина, но няма как да кажа какви точно са те. 

„Според мен единственото адекватно наказание е това, което няма да му позволи да спечели. Минаване през бокса или забрана за участие в един старт, нещо подобно. Това обаче зависи от стюардите. Ние сме доволни, че те се съгласиха отново да разгледат случая и ще видим какво ще отсъдят. Вярвам, че доказателствата ни ще доведат до промяна“, коментира австриецът.

Още от Моторни спортове

Виж всички