Гран При на Италия ще е домакин на второто спринтово състезание във Формула 1

Гран При на Италия ще е домакин на второто спринтово състезание във Формула 1

Гран При на Италия във Формула 1, което ще се проведе на пистата "Монца" през септември, ще бъде второто състезание през тази година в календара, което ще се проведе в експерименталния спринтов формат, съобщиха организаторите. Първото спринтовото състезание тази година направи своя дебют във Формула 1 миналия уикенд на пистата "Силвърстоун" в Гран При на Великобритания. 

Мястото за планирания трети спринт през този сезон все още не е потвърдено, но се очаква да бъде на едно от трасета от шампионатаи звън Европа. Русия, Турция и Япония следват състезанието на "Монца" преди календарът да се премести в Америка и да завърши в Близкия изток. 

250 души ще наблюдават Гран При на Италия на живо
250 души ще наблюдават Гран При на Италия на живо

Спринтовата квалификация се провежда в събота във формат от 100 километра, за да бъде определена след това решетката за същинското състезание в неделя. Обичайната квалификация пък се мести в петък. Целта на тази промяна е да се дадат повече състезателни дни с високи емоции, като те реално заемат и трите дни на уикенда. Обиколката на Монца пък е от 5.793км, така че очакванията са 18-те планирани обиколки на най-бързата писта да създадат ново усещане за феновете. Спринтът ще се проведе на 11-и септември от 16.30 часа местно време, обявиха от Формула 1.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти