Допуснаха гръцките грандове във втора дивизия

Допуснаха гръцките грандове във втора дивизия

Дублиращите отбори на най-богатите гръцки клубове бяха допуснати до участие в първенството на втората местна дивизия или както се казва първенството Суперлига 2. 

Последното заседание Изпълнителният комитет на Гръцкия футболен съюз (EPO) официално даде "зелена светлина" за влизането на четири втори отбора в първенството на Суперлига 2 за следващия сезон. Панатинайкос, Олимпиакос, АЕК и ПАОК са клубовете, получили одобрение за добавяне на отбори. По този начин втората дивизия в страната се увеличава на 18 отбора. Уточнява се, че вторите отбори нямат право на промоция, както и да играят плейофи за влизане, но пък могат да изпаднат в третото ниво. 

По регламента за новия сезон един отбор влиза директно в Суперлигата, един ще играе бараж за изкачване, а четири ще изпаднат в трета лига. Тези четири отбора ще имат глас в борда само за състезателни въпроси и обикновено ще получават дял от приходите от телевизия, залагания и т.н., но не в пълен размер както клубовете. 

От федерацията мотивираха решението си, че тези четири клуба имат огромен брой играчи на договори, а също така обират и млади таланти от цяла Гърция. И е добре за футбола като цяло тези играчи да са на терена, а не извън групата на първия отбор. Също така от доста време вървят слухове, че много отбори във втора и трета лига в Гърция влизат в нерегламентирани отношения с хора, контролиращи незаконни залагания. А с богатите отбори това по-трудно би се случило.

Още от Футбол свят

Виж всички